reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Compulab Airtop: malý, pasivně chlazený, ale výkonný

15.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Compulab Airtop: malý, pasivně chlazený, ale výkonný
Izraelská firma Compulab odhalila počítač Airtop PC, který je vybaven postranními pasivy, jež jsou schopny celkově odvádět 200 W opadního tepla. Využívají k tomu přirozeného proudění vzduchu skrz své kanálky.
Compulab Airtop využívá systém chlazení, který byl firmou vyvíjen po dobu tří let. Jeho princip není nijak převratný. Prostě jde o kovové tělo s vertikálními vzduchovými kanálky a systémem tepelných trubic, které efektivně rozvádí teplo z výkonných komponent. Vzduch v kanálcích pak má přirozenou tendenci stoupat vzhůru, čímž se dole nasává čerstvý a koloběh chlazení pokračuje. V podstatě jde o takový vylepšený radiátor, ovšem výrobce mluví o novém konceptu chlazení NAF (natural air-flow).





Skříň má celkový objem 7,5 litru a firma si pro ni připravila tři sestavy, které jsou zaměřeny na použití jako pracovní stanice, herní počítač nebo server. A je zřejmé, že do 200 W už se dnes vejde poměrně slušná sestava, třeba GeForce GTX 970 a čtyřjádrový procesor (to už tedy s odřenýma ušima), ovšem takovou konfiguraci bohužel očekávat nemůžeme.





Všechny tři verze budou nabízeny s pětiletou zárukou a půjde o následující:
  • Airtop-W: pracovní stanice s procesorem Intel Xeon Processor E3 a plně vybavenou kartou Nvidia QUADRO M4000, cena začíná na 2999 USD
  • Airtop-G: herní počítač s Intel Core i7 a Nvidia GeForce GTX 950, cena od 1968 USD
  • Airtop-S: server s Intel Xeon Processor E3, 32 GB paměti ECC, 4 pevnými disky v RAIDu a šesti gigabitovými ethernetovými porty, cena od 1810 USD

A pak je tu také barebone Airtop-DIY bez procesoru, pamětí, atd. Ten nás přijde na 1128 USD. Všechny uvedené verze mají společné to, že jsou vybaveny deskou s čipsetem Intel C226, sloty pro až 32 GB paměti DDR3-1866 ECC/non ECC DIMM ve dvoukanálovém zapojení, jeden slot PCI Express 3.0 x16, dva mini PCIe, dva HDMI 1.4 plus DisplayPort 1.2, čtyři SATA 6 Gbps se čtyřmi 2,5" pozicemi, jeden M.2, jeden mSATA, čtyři USB 3.0 vzadu a šest USB 2.0 (z toho čtyři vepředu), audio konektory a síť v podobě 2x Gbit Ethernet a Wi-Fi 802.11ac + BT 4.0.

Celkové rozměry Airtop PC jsou 100 x 300 x 255 mm a hmotnost dle konfigurace od 4 do 7 kg. Předobjednávky začne výrobce přijímat někdy v prvním čtvrtletí.

Zdroj: Hexus.net
reklama