reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: Albatron HD Decoder, grafická karta a CPU ve Fusionu na jiných taktech a další

15.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: Albatron HD Decoder, grafická karta a CPU ve Fusionu na jiných taktech a další
Nabízíme poslední ohlednutí za Computexem 2007. Albatron předvedl další kartu řady GeForce 8500, tentokrát s přízviskem GT. Oficiální název je HD Decoder, jelikož karta má DVI, HDTV (s ochranou HDCP) a TV-out v „různých příchutích,“ jak...
Nabízíme poslední ohlednutí za Computexem 2007. Albatron předvedl další kartu řady GeForce 8500, tentokrát s přízviskem GT. Oficiální název je HD Decoder, jelikož karta má DVI, HDTV (s ochranou HDCP) a TV-out v „různých příchutích,“ jak je uvedeno ve zdroji. Karta obsahuje 256 MB GDDR3 paměti, takty uvedeny nebyly, stejně jako cena. Má však být poměrně nízká. Karta se tak může stát opravdu levným dekodérem do HTPC. Chlazeno je pouze jádro oranžovým pasivem s malým oranžovým větráčkem.



Podobně jako u NVIDIE běží shadery a jádro na jiných frekvencích, tak u čipů Fusion, tedy procesorů s integrovanou grafickou kartou. GPU poběží na frekvenci oddělené od frekvence samotného procesoru. Oba čipy budou i přes stejnou výrobní technologii konstrukčně výrazně odlišné, vždyť i frekvence současných grafických čipů jsou několikanásobně menší než frekvence procesorů.



Intel se definitivně rozhodl vstoupit na trh grafických karet. Jelikož však začíná od píky, první grafické karty projektu Larabee budou low-endy, soupeřící zejména s integrovanými grafickými čipy (které údajně mají překonat) a možná i s retailovými verzemi levných karet. Jakmile se první generace osvědčí, Intel se chce vrhnout i na pole high-endu. Nakonec s grafickými kartami již nějaké zkušenosti má, vzpomeňme na poměrně úspěšný Intel 740.

Intel také tvrdí o Barceloně, že je to pro AMD sebevražda. Nativní čtyřjádrové čipy plodí nativní problémy, tvrdili někteří pracovníci Intelu již v lednu. Nyní se pomalu ukazuje, že možná mají pravdu, čipy jsou poměrně komplikované a nejsou plně doladěné, proto dosahují zatím nízkých frekvencí a je třeba je přepracovat. Proto AMD posunulo termín jejich vydání. Podle Intelu je zatím jediná správná cesta spojení dvou dvoujádrových čipů v jeden, jak ukazuje Penryn, který má bez problému zvládnout i frekvenci 3 GHz. AMD však jistě ví, co dělá. Je dost dobře možné, že AMD bude praktiky svého konkurenta následovat až po zvládnutí bezproblémového nativního čtyřjádrového čipu, kdy vytvoří čip osmijádrový. Po osazení dvou procesorů na desku by tak mohlo být v provozu šestnáct jader naráz. Není to krásná představa ? Nezbývá než čekat a možná držet palce, ať vše AMD vyjde.



Současně se sílícími finančními problémy AMD možná propustí dalších až několik stovek zaměstnanců. Na řadu přijdou v první řadě manažeři před inženýry. Velké propuštění se prý dotkne hlavně Toronta.

AMD též potvrdilo, že nebude v blízké době vyrábět grafické karty či čipové sady. Navrhovalo sice několik modelů pro FAB v Drážďanech, ale nyní bude kapacitu továrny naplno potřebovat pro výrobu nových Opteronů a Phenomů řady K10. Prodeje Athlonů stále klesají, proto Hewlett-Packard, Dell a další velcí výrobci netrpělivě čekají na nové procesory.



Čipy NVIDIA G86, resp. karty GeForce 8400 GS, se dostanou do prodeje jako OEM v úterý 19. června. Vypadá to ale, že někdo je bude mít i jako retailové verze. Další partneři je dostanou o něco později, tak uvidíme jejich verze. Karty jsou oproti Radeonům HD 2400 lepší tím, že budou mít jak 64, tak 128bitovou paměťovou sběrnici, zatímco Radeony se dočkají pouze 64bitové. Mohou tak být výkonnější, ale před děláním závěrů je lepší si počkat na jejich testy.

Zdroj: Fudzilla
reklama