reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: V8 Skulltrail s DDR3, testy ASUS P5K Deluxe/WiFi-AP a další

14.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: V8 Skulltrail s DDR3, testy ASUS P5K Deluxe/WiFi-AP a další
Bylo potvrzeno, že herní platforma Intel V8 Skulltrail, vytvořená pro dva čtyřjádrové procesory, dostane do vínku DDR3 paměti. Do teď byla schopna pojmout pouze serverové FB-DIMM. Platforma, původně vytvořená jako konkurence pro AMD Quad...
Bylo potvrzeno, že herní platforma Intel V8 Skulltrail, vytvořená pro dva čtyřjádrové procesory, dostane do vínku DDR3 paměti. Do teď byla schopna pojmout pouze serverové FB-DIMM. Platforma, původně vytvořená jako konkurence pro AMD Quad FX, je v současnosti jediná, která podporuje osm jader na jedné desce (pomineme-li serverové desky). V současnosti je na tomto trhu volné pole, jelikož nové procesory K10 od AMD nabírají zpoždění a samozřejmě nová verze Quad FX pro procesory se čtyřmi jádry přijde ještě později.



Na Fudzille se objevil zřejmě první test desky ASUS P5K Deluxe/WiFi-AP. Z testů je vidět, že deska není ničím extrémní, výkonově na tom není o moc lépe než např. ASUS P6N-SLI Platinum. Přetaktovat šlo FSB na stabilních 482 MHz, CPU pak na 3,66 GHz. Napětí na procesoru muselo být přitom zvednuto až na 1,55 V, přičemž bylo značně nepřesně určeno. Konečným verdiktem je, že deska je vzhledem k tomu, co nabízí, značně předražená. Ani integrovaná Wi-fi pro to není důvodem.



Již dříve bylo psáno o Mini-ITX desce MSI Fuzzy GM965 (čipová sada GM965 / ICH8M, 2 sloty DDR2-667, PCIe x16 a PCI sloty, D-Sub, DVI a TV-out přes další součástky, integrovaná 7.1 zvuková karta a 1 Gbit síťová karta). Na Fudzille je nyní i její fotografie.


Diamond Multimedia začne dnes prodávat verzi ATI Radeon 2900 XT 1 GB. Již podle názvu je jasné, že to bude první Radeon 2900 XT s 1 GB paměti GDDR4. Karty budou zprvu určeny pro výrobce PC a je možno je zapojit do režimu Crossfire. Výkon se ale logicky moc oproti 512 MB verzi nezvětší.

HIS předvedl kromě již dříve oznámených zdrojů i duální (tedy se dvěma grafickými čipy) kartu Radeon HD 2600 XT. Je sice větší než verze od GeCube, ale pořád menší než karty od MSI a Sapphire. Použity budou GDDR4 namísto GDDR3, jelikož na výkonu se to údajně nepozná, přičemž karty tak prý budou levnější a dostupnější. Dále byla ukázána jednočipová verze pro AGP s klasickým čtyřpinovým napájecím Peripheral Power. Také se předvedla iFilter PCIe (x1), hluk redukující karta, jejímž primárním účelem je filtrovat EMI rušení a umožnit kvalitnější funkci TV karet. Nebude veřejně dostupná, pouze bude zřejmě dodána k některým grafickým kartám.



Apacer předvedl zajímavou variantu SSD. Je to modul, připojitelný přes SATA, do kterého se zapojí dvě CF karty. Ty mohou běžet v režimu RAID 0 či 1 a jakmile jejich kapacita bude nepostačující či jakmile se zničí buňky flash čipů, není problém je vyměnit za nové s větší kapacitou. Modul obsahuje hardwarovou ECC (kontrola chyb). Cena zveřejněna nebyla.



Poslední dnešní novinkou je netradiční Skype telefon od Topcomu. Netradiční tím, že má 84mm barevný displej, který je možno naklonit pro správný pozorovací úhel. V telefonu je také ukryta kompletní nabídka programu Skype, a lze tedy vytáčet hovory rovnou z telefonu. Cena je 169 Eur.

Zdroj: Fudzilla
reklama