reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7 7700K vs 6700K na Tom's Hardware

30.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Core i7 7700K vs 6700K na Tom's Hardware
Známý hardwarový server Tom's Hardware se dostal ke vzorku procesoru Core i7 7700K, a tak se rozhodl zkusit jej přetaktovat i postavit proti svému předchůdci. Máme tu tak první test tohoto procesoru na západním serveru.
Dříve jsme si mohli číst o především čínských pokusech s procesorem Core i7 7700K nebo jeho soukmenovci z generace Kaby Lake. Redaktor z Tom's Hardware se však už také dostal ke vzorku tohoto procesoru, a tak si stáhl pro základní desku Gigabyte Z170X-Ultra Gaming nový BIOS a mohl začít testovat.





O procesoru Core i7 7700K víme, že z hlediska základních specifikací přináší pouze vyšší takty, a to 4,2 až 4,5 GHz oproti 4 až 4,2 GHz v případě 6700K. Daná základní deska však přitom procesor Core i7 7700K nastavila na 1,3 V při jeho základním taktu, přičemž ten se měl chovat v podstatě jako Core i7 6700K na stejné frekvenci a napětí. To s sebou přineslo zvýšenou spotřebu nového procesoru, a to v rámci celé sestavy až 183 W v Prime95, přičemž starší Skylake požadoval o 50 W méně. Chtělo to tak trošku laborování.





Po nezbytných úpravách v BIOSu bylo sníženo napájecí napětí, a tak už měřák ukázal daleko snesitelnější hodnoty a zvláště výsledek 24 W v klidu je velice zajímavý. Toho prý ale sestava dosáhla z nějakého důvodu až po několika hodinách. Čili spotřebu Kaby Lake bude lepší hodnotit až tehdy, kdy budou k dispozici finální verze procesorů určené pro trh a také nové základní desky s 200 Series.





Co se týče přetaktování, na zmíněných 1,3 V dokázal Kaby Lake dosáhnout taktu téměř 4,8 GHz, takže o 200 MHz více než Skylake, ale v Tom's Hardware dle vlastních slov nevěnovali přetaktování moc pozornosti. A pak tu máme benchmarky:








Vyzkoušeny byly syntetické benchmarky a hry, v nichž Kaby Lake vždy vykázal alespoň mírný nárůst výkonu a ještě aby ne, když má vyšší takt. Nicméně pokud procesory přetaktujeme, s čímž se ostatně u série K počítá, pak má Kaby Lake velké problémy svůj náskok obhájit. Další výsledky testů najdete v originálním článku (viz zdroj).

Jde sice o předběžné výsledky nevyužívající finální verzi Kaby Lake a příslušné desky s 200 Series, ale opět se ukazuje, že majitelé procesorů Skylake se vůbec nemusí vzrušovat nástupem další generace.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama