reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7 "Haswell-E" přijdou v polovině září

23.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Core i7 "Haswell-E" přijdou v polovině září
Pokud máte zálusk na jeden z nových výkonných procesorů Core i7, který přijde jako součást rodiny Haswell-E, můžete se těšit na letošní září. V tu dobu se objeví nové šesti a osmijádrové procesory i s deskami.
S procesory Core i7 "Haswell-E" se to má podobně jako s Haswell Refresh a Broadwell. Sice budou určeny v podstatě pro stejný socket, ale vyžadovat budou nové základní desky a čipové sady. V případě Haswell-E to tedy bude socket s označením LGA2011-3 a na rozdíl od Haswell Refresh ani není divu, že budeme potřebovat nové desky. Vůbec poprvé se zde totiž využijí operační paměti typu DDR4. Konkrétně se pak dočkáme září, což platí pro samotné procesory i čipové sady X99 na základních deskách.




- klikněte pro zvětšení -


Mezi nové procesory Haswell-E budou patřit tři a nejspíše půjde v jejich případě o první i poslední procesory stejně jako v případě Ivy Bridge-E. Jde o šestijádrové Core i7-5820K a i7-5930K a pak o osmijádrový Core i7-5960X. Všechny tři budou podporovat paměti DDR4-2133 MHz a čipovou sadu Intel X99.

Nejslabší Core i7-5820K přijde za cenu pod 400 USD, za kterou by snad mohl nabídnout i technologii Hyper-threading, uvidíme. Téměř jisté ale je, že obsahuje 15 MB L3 cache, pracovat bude na základní frekvenci 3,3 GHz s podporou Turbo Boost a nabídne i otevřený násobič. Na druhou stranu nabídne méně linek PCI Express 3.0 než ostatní, a to 16 + 8, což ale bude vadit jen těm, kteří plánují zapojení více hi-end grafických karet.

Za cenu kolem 600 USD se pak objeví střední třída HEDT, Core i7-5930K s rovněž šesti jádry. Zde také není potvrzena podpora Hyper-threadingu, ale ta by měla být s ohledem na specifikace Ivy Bridge-E samozřejmostí. Máme tu stejný objem L3 cache, čili 15 MB, ale základní frekvenci již 3,5 GHz a také plnohodnotné rozhraní PCI Express 3.0 s dostatkem linek pro dva sloty x16 a jeden x8. Budeme tak moci provozovat i čtyři karty v konfiguraci x8/x8/x8/x8 a ještě nám zbyde dalších osm linek třeba pro vysokorychlostní SSD.

Core i7-5960X se stane nejlepším modelem s výhodou celých osmi fyzických procesorových jader, Hyperthreadingem, dokonce 20 MB L3 cache, i když základní frekvencí "jen" 3 GHz. Pak tu také máme plný počet 40 linek PCI Express 3.0. Všechny tři nové čipy budou potřebovat slušné chlazení, neboť jejich TDP se vyšplhalo na 140 W.

Zdroj: VR-Zone
reklama