reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corning nabídne optické USB kabely pro dlouhé vzdálenosti

17.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Corning nabídne optické USB kabely pro dlouhé vzdálenosti
Společnost Corning přišla s velmi zajímavým vylepšením rozhraní USB 3.0, a sice se speciálními kabely, které využívají optiku pro zvýšení dosahu. Díky tomu bude desetinásobně překonána maximální délka klasických kabelů pro USB 3.0.
Novinka od Corning Incorporated dostala označení USB 3.Optical Cables a jejich výhodou je, že zvládnou přenášet data s propustností až 5 Gbps na vzdálenost maximálně 30 metrů. Jsou kompatibilní s rozhraním USB 3.0 i starším 2.0.




optický USB 3.0 a Thunderbolt


Nové kabely využívají optická vlákna Corning ClearCurve VSDN, které mají jen poloviční tloušťku a jsou o 80 procent lehčí než klasické měděné kabely. Nemělo by jim také vadit ohýbání či doslova lámání a ani kroucení, což je předpoklad toho, aby něco vydržely a právě pro USB kabely je odolnost důležitá.

Můžeme si tak přes optický kabel a USB 3.0 připojit třeba externí pevné disky a ty provozovat někde opodál, pokud nás snad ruší jejich hluk. Popřípadě můžeme mít přes USB připojenou tiskárnu, která bude provozována také v jiné místnosti, i když dnes už je možné toto řešit třeba pomocí Wi-Fi a namísto externích disků s rozhraním USB lze použít třeba NAS. Důvod pro pořízení a nasazení optických USB kabelů si prostě musíme najít sami.

USB 3.Optical Cables od Corning se zatím prodávají v 10metrové délce a jde o prodlužovací kabel typu A. Na ten pak můžeme na konci nasunout příslušný krátký adaptér, takže sice musíme nastavit dva kabely, ale zato jde o univerzální řešení. Prozatím je nabízí obchody Accu-Tech a Amazon za cenu 129 USD, což nás tedy bude nutit přemýšlet i o jiném řešení, ale snad ceny časem klesnou. Později přijdou na trh také kabely s délkami 15 a 30 metrů.

Zdroj: techPowerUp
reklama