reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Hydro Series H5 SF: miniaturizovaný vodník

3.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Corsair Hydro Series H5 SF: miniaturizovaný vodník
Společnost Corsair si připravila velice zajímavé chlazení pro malé počítače založené na deskách formátu Mini ITX. Jedná se o integrované vodní chlazení Hydro Series H5 SF, jež potřebuje nad deskou jen 84 mm prostoru.
Corsair v rámci nového chlazení Hydro Series H5 SF zmenšil klasické modely s uzavřeným okruhem, tedy tzv. bezúdržbová vodní chlazení, jež mají původ ve firmě Asetek. Nový chladič od Corsairu je kompaktní a navržený tak, aby víceméně pokryl prostor nad základní deskou formátu Mini ITX, nechal dost prostoru pro paměťové moduly a grafickou kartu a potřeboval prostor jen 84 mm od samotné desky. Díky kratším hadičkám tu je ale i jakás takás flexibilita, neboť ani v případě malých desek není procesorový socket vždy na jednom místě.





Princip je pak zřejmý. Vodní blok s měděnou základnou obsahuje také vodní pumpu, která bude v uzavřeném okruhu nutit obíhat chladicí médium. To bude chlazeno v radiátoru, jehož tvar můžeme z okolních obrázků snadno určit dle postranních nádrží. Většinu vrchní části tak zabere 120mm radiální ventilátor, který bude nasávat vzduch z prostoru desky a posílat jej skrz žebra radiátoru stejným směrem, jakým jsou orientovány i zadní porty desky. K ní můžeme modul s radiátorem a ventilátorem přišroubovat pomocí vysokých distančních sloupků. Výhodou je, že odčerpáváním vzduchu od desky se budou chladit i její MOSFETy, cívky a další součástky.





Dle Corsairu je toto chlazení schopno odvést od procesoru až 150 W tepla, takže má zvládnout i slušně přetaktované sestavy, ale otázka je, při jaké hlučnosti. Chladič je kompatibilní s firemními skříněmi jako Obsidian Series 250D, Carbide Series Air 240 a Graphite Series 380T a instalovat jej budeme moci také do připravovaných skříní řady Bulldog.

Corsair na svůj H5 SF poskytuje pětiletou záruku a vysílá jej na trh s cenou 80 dolarů bez daně.

Zdroj: TZ Corsair
reklama