reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cortana bude mít „emoce“ a bude spolupracovat napříč různými zařízeními

11.2.2015, Michal Hala, aktualita
Cortana bude mít „emoce“ a bude spolupracovat napříč různými zařízeními
Microsoft zveřejnil nové informace o fungování Cortany. Vypadá to, že bude umět pracovat napříč různými zařízeními jediného uživatele a mohla by to být celkem zábavná pomocnice s vlastní „osobností“ a schopností vyjadřovat „emoce“.
Microsoft mluví o Windows 10 s Cortanou jako o kontextovém operačním systému. To znamená, že vaše aktuálně používané zařízení bude vědět, kde jste a co děláte. A Cortana se bude snažit vám nabízet v daném kontextu relevantní pomoc.

Zpočátku se bude učit rozumět vašemu chování, aby ho později dokázala předvídat. Nejprve se vás tedy bude (asi hodně) ptát, aby si o vás a vašem chování vytvořila nezbytné „znalosti“. Od vás bude přijímat mluvené i psané podněty.

Aby byla Cortana pro uživatele přívětivým společníkem, bude mít jakousi „osobnost“. Především to znamená, že bude mít „emoce“ a bude je dávat najevo. Když dobře splní nějaký úkol, bude „šťastná“, když udělá chybu, dá najevo „rozpaky“. Z hlediska psychologie jde o rozumný tah – uživatel si ke své Cortaně snáze vytvoří vztah.

Dále to vypadá, že pokud bude mít jediný uživatel víc zařízení s Windows 10, jednotlivé Cortany spolu dokážou spolupracovat. Například dáte Cortaně na mobilu úkol, aby vám něco připomněla. Později pracujete na počítači a upomene vás druhá Cortana.


Cortana


Celé to připomíná již fungující perfektní propojení iPhonů, iPadů a počítačů v ekosystému Applu. Tam se spolupráce jednotlivých zařízení odehrává buď (zprostředkovaně) přes iCloud, nebo (přímo) přes Bluetooth.

Pravděpodobně to Microsoft s Windows 10 a Cortanou bude muset vyřešit nějak podobně. A zřejmě to bude vyžadovat uživatelský účet u Microsoftu.

Teď jedna důležitá otázka. Budou „znalosti“ Cortany o konkrétním uživateli zálohovány někde v cloudu? Pokud by totiž takto uloženy nebyly, tak při reinstalaci Windows, nebo při přechodu na nový počítač by se nová Cortana musela všechno učit znova.

To by samozřejmě bylo pro uživatele otravné a zbytečné. A pokud nebudou tyto „znalosti“ Cortany v cloudu, půjdou nějak uložit a snadno přenést z jednoho počítače na druhý?

Na druhou stranu to může otevřít známou debatu o ztrátě soukromí a velkém bratrovi. Jestliže jsou data o vašem chování někde na síti, může je někdo zneužít? A budou uživatelé ochotni se s tímhle smířit?

Ovšem tohle nás – aspoň prozatím – trápit nemusí, protože vůbec není jasné, kdy bude Cortana k dispozici i v češtině. A pokud vůbec.

Zdroj: Microsoft
reklama