reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cortana bude mít nové funkce a zamíří na iOS a Android

15.3.2015, Michal Hala, aktualita
Cortana bude mít nové funkce a zamíří na iOS a Android
Cortana má v neveřejném, ale uniklém sestavení 10036 nové schopnosti a je celkově rychlejší. Kromě toho časem zamíří na iOS a Android jako samostatná aplikace. Také se pracuje na rozšíření funkcí Cortany v budoucnu, projekt se jmenuje Einstein.
V sestavení 10036 už má Cortana schopnost natrénovat porozumění hlasu konkrétního uživatele. Požádá ho, aby po ní zopakoval několik frází, a její schopnost porozumění se výrazně zlepší. Zatím to ale platí jen pro angličtinu, jak to bude v budoucnu s češtinou, se zatím neví. Také se v tomto sestavení zlepšila rychlost Cortany ve srovnání s posledním veřejným sestavením 9926. Jednak se rychleji spouští, jednak rychleji reaguje na uživatele.


Cortana


Také se objevily informace od zdrojů v Redmondu, že Cortana se časem, prý někdy po uvolnění Windows 10, objeví jako samostatná aplikace pro iOS a pro Android. Na iOSu se střetne s konkurencí v podobě Siri a určitě bude zajímavé sledovat, jak si povede. Pustí ho vůbec Apple do App Storu?

Navíc uživatelé Applu jsou vysoce loajální a nemusí alternativu právě od Microsoftu přijmout zrovna vstřícně. Ani na Androidu to nebude jednodušší, tam existuje konkurence v podobě Google Now. Přitom jde o obrovský segment trhu a tudíž je pro Microsoft mimořádně lákavý. A bude mít Microsoft cestu do Google Play otevřenou?


Cortana - emotikony


Kromě těchto novinek ještě prosákly informace, že Microsoft usilovně pracuje na prohloubení schopností Cortany v budoucnu. Projekt má kódový název Einstein. Cortana bude umět číst e-maily a rozumět jim. A zřejmě bude umět uživateli stručně přetlumočit jejich obsah. A vůbec se nebudeme divit, když se funkce Cortany budou postupně rozšiřovat o další a další schopnosti.

Celkově to vypadá, že Microsoft bude první společností, která nabídne digitální asistentku na většině klíčových platforem. Siri se omezuje jen na iOS a Google Now jen na Android. Tento krok také plně odpovídá nové strategii Microsoftu „Mobile first, cloud first“. Otázkou ovšem zůstává, jestli vznikne verze Cortany také pro OS X.


Microsoft - Cloud first, mobile first


Celkově jde uvedené aktivity Microsoftu pokládat za rozšiřování funkcí mobilních zařízení i osobních počítačů o prvky umělé inteligence. Jde o logický směr rozvoje, na poli běžných funkcí operačního systému a kancelářských aplikací se zas až tak moc zásadních inovací neobjevuje.

Umělá inteligence přitom může přinést kvalitativně zcela nové funkce a je zřejmě nejslibnější oblastí vývoje, která slibuje převratné inovace a kvalitativně nový způsob práce s počítači (od mobilů po desktop). A výrobci softwaru přirozeně hledají nové možnosti, jak přilákat uživatele k novým verzím svých produktů. A umělá inteligence je podle názoru Microsoftu zřejmě dostatečně „chytlavá“.

Co si o pronikání umělé inteligence k běžným uživatelům myslíte vy?

Zdroje: CNET, The Verge, WinBeta
reklama