reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coventry bude mít první "heliport" Urban Air Port Air-One pro létající taxi

31.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Coventry bude mít první "heliport" Urban Air Port Air-One pro létající taxi
V britském městě Coventry se bude psát budoucnost dopravy. Město chce už velmi brzy zprovoznit systém létajících taxíků Urban Air Port Air-One, systému, který vyhrál vládní Future Flight Challenge.
Britský Future Flight Challenge vyhrál systém Urban Air Port Air-One. Tato soutěž o nejlepší dopravní řešení měla vybrat systém, který bude Británie používat k letecké dopravě mezi městy a Coventry bude prvním, které postaví jeden z "heliportů". Toto město je spojováno s historií i budoucností britské dopravy, sídlí zde např. společnosti Jaguar nebo London EV Company Limited (LEVC), která nyní vyrábí slavné londýnské taxíky v elektrické verzi.
 
Urban Air Port Air-One
 
Město je ideálním místem pro první letiště tohoto typu (pro eVTOL) také proto, že je uprostřed Anglie a tvoří tak přirozený střed pro rozšiřování systému do všech dalších koutů země. Přistávací plocha s celým modulem je o 60 % menší než tradiční heliport, může být vystavěna během několika dnů a přispět ke snížení emisí. Má doplňovat další systémy elektrické dopravy, jako jsou elektrická auta, autobusy nebo skútry.
 
Modul dokonce ani nemusí být připojen k elektrické síti, takže může i díky snadné instalaci posloužit jako řešení pro mimořádné situace, kdy bude potřeba zajistit dočasnou leteckou dopravu. Celkově se tak nabízí tři scénáře využití systému, pro leteckou osobní dopravu (taxi), autonomní logistiku (nákladní dopravu bez pilotů) a nouzové mimořádné situace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama