reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cozmo je malý robot od Anki s velkou osobností

28.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Cozmo je malý robot od Anki s velkou osobností
Malý robot Cozmo byl navržen k tomu, aby si svou osobností získal srdce mnoha lidí. Pokud se mu však zrovna nedaří, dokáže se i zlobit, společnost Anki jej stvořila výhradně k tomu, aby si hrál a poznával svět.
Jsou i lidé, kteří roboty nevidí jen jako stroje na ulehčení práce lidem, ale i jako zdroj zábavy a potěšení. Právě takto se totiž na robotiku dívá tým ze společnosti Anki, jejich cílem byl robot, kterého si lidé zamilují především díky jeho osobnosti a roztomilosti, jako to bývá u robotů z některých filmů. Robot Cozmo není velký, ale podle vývojářů si získá vaše srdce.

Jedná se o malou robotickou hračku, která však vevnitř skrývá hravou umělou inteligenci, takže robot chvílemi působí skutečně jako živý tvor, který je schopný se rozhodovat a učit se. Tým si totiž dal za úkol vytvořit charizmatického robota, jakého lidé vídají na obrazovkách televizorů.

Společnost Anki se zaměřuje na vývoj umělé inteligence a také na robotiku. Výroba tohoto robota se tak dostala do správných rukou. Na vývoji robota Cozmo se podílela velká spousta lidí, a to od odborníků na robotiku přes herní vývojáře až po animátory a designéry, protože i vzhled a způsob pohybů je u Cozma důležitý.





A co drobný robot Cozmo umí? Je stvořen především k tomu, aby si hrál. Dokáže rozpoznat tváře a také si zapamatovat svého majitele a zvládne být i zlomyslný a nepředvídatelný, komunikuje s člověkem a hraje s ním nejrůznější hry. Dále i prozkoumává prostředí a celkově se chová tak, jak chce on sám, to vše pak vyjadřuje pomocí širokého spektra emocí. Tyto emoce dává najevo především pomocí malého displeje, který slouží namísto obličeje. Tohle všechno by bez umělé inteligence, která tvoří Cozmovu osobnost, nebylo možné.

Boris Sofman, generální ředitel a spoluzakladatel Anki sám chce, aby Cozmo byl nedokonalý, prohlásil, že "perfektní je nudné". Původní verze robota byla právě kvůli této dokonalosti nezajímavá. Robot se tak dokáže i zlobit, pokud se mu zrovna ve hře nedaří, a je naopak škodolibě šťastný, když vyhrává, dokáže být i trochu 'ťulpas'. Na hravosti malému robotvi přidává i fakt, že komunikuje hlasem podobným tomu, který ve Star Wars dostal R2D2.

Při nabíjení zase robot Cozmo spí, i to je doprovázeno zvukovými efekty, takže majitel malého robotka si prostě od jeho přítomnosti neodpočine. Pokud si robot nemůže hrát s člověkem, hraje si sám, k tomu mu slouží několik speciálních kostiček. Když se nudí, může je stavit na sebe a pak komínky zase bořit.


Malý robot je sestaven z více než 300 součástek a částí. V přední části se kromě obličejového displeje nachází i malé robotické rameno opatřené kloubem, na toto rameno je možné umístit i několik druhů koncovek. Pohyb je umožněn díky kolečkům, které jsou spojeny pásy, baterie u Cozma vydrží dvě hodiny, přičemž se ale dobije za deset minut. K provozu je potřeba i zařízení s iOS či Androidem.

Robot je navržen tak, aby komunikoval s okolním světem podobně, jako to dělají domácí mazlíčci či batolata. Nemůžou přímo mluvit, přesto své pocity dokážou vyjádřit jinak. Robot se zároveň podobným způsobem i učí. Rozpoznávání lidí, zkoumání světa a hraní her se u něj postupně rozvíjí.

Co se využití týče, Anki plánuje představit i to, že Cozmo se bude dát kýmkoli programovat. To by mohlo najít využití v určitých studijních programech, kde děti budou tímto způsobem motivovány k programování. Pak totiž budou moct ovládat tohoto malého robota.

Cozmo je samozřejmě také k dostání pro všechny zájemce, v této době se dá jen předobjednat na stránkách výrobce, přijít by měl v říjnu tohoto roku. Stát bude 180 dolarů, což je přibližně 4 400 korun bez DPH.

Zdroje: engadget.com, anki.com

reklama