reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CRACUNS, dron číhající pod vodní hladinou

18.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
CRACUNS, dron číhající pod vodní hladinou
Vývoj nových technologií se nezastavuje a máme zde nový dron CRACUNS z Laboratoře aplikované fyziky na Univerzitě Johna Hopkinse. Ten je schopný čekat pod vodou, na příkaz se vznést na vodní hladinu a vyletět do vzduchu.
Laboratoř aplikované fyziky na Univerzitě Johna Hopkinse přišla s novým dronem, jehož název je CRACUNS (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System). Přeložením názvu je jasné, oč půjde. Jde o podmořský dron, který je odolný vůči korozi a dokáže pracovat i ve vzduchu. Stačí jej schovat pod vodu a zde může vyčkávat na svou příležitost. Při testech se ukázalo, že i po dvou měsících ve slané vodě dron bez problémů nastartoval, vyplaval na hladinu a byl schopen se vznést do vzduchu.


Dron CRACUNS


Vývojový tým musel vyřešit dva velké problémy. Prvním byl vývoj a výroba pouzdra, které bylo schopné ponoru a poskytlo vysokou odolnost vůči hydrostatickému tlaku a za druhé to byla právě schopnost odolávat korozi a bezproblémová práce motoru i po delší době. K tomu byly využity speciální povrchové vrstvy. Podmořské drony budou patrně stále častější, ostatně minulý týden jsme si představili podmořský dron, který chránil rezervaci před nelegálním rybolovem.



Zdroj: jhuapl.edu, extrahw.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama