reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CSI pomůže k detekci manipulace s Wi-Fi zařízením

22.12.2015, Jan Vítek, aktualita
CSI pomůže k detekci manipulace s Wi-Fi zařízením
Výzkumníci našli metodu, kterou mohou na dálku zjistit pohyb kolem zařízení využívajících rozhraní Wi-Fi a i to, že s nimi někdo manipuluje. Využijí k tomu CSI, což tedy rozhodně není v tomto případě zkratka pro Crime Scene Investigation.
Naše Wi-Fi zařízení tedy nebudou hlídat detektivové ze CSI Miami ani CSI New York. CSI je v tomto případě zkratka pro Channel State Information, čili data o šíření bezdrátového signálu, z nichž lze vyčíst třeba jeho rozptyl a slábnutí. Tato data využili výzkumníci z britské Lancaster University k tomu, aby je analyzovali pomocí vlastního algoritmu, a zjistili tak že se někdo pohybuje blízko daného zařízení se zapnutým Wi-Fi nebo že s ním rovnou manipuluje. Taková funkce by se mohla využít pro vytvoření další úrovně zabezpečení, a to třeba pro domácí zařízení zapojená v Internetu věcí. Například by mohlo jít o senzor přimontovaný na dveřích, jenž by detekoval jejich otevření, i když taková věc se dá samozřejmě zjistit i jinak a jednodušeji. Může tedy spíše jít o zabezpečení samotných zařízení s rozhraním Wi-Fi.





Dr. Utz Roedig z Lancasterské univerzity k tomu řekl, že mnoho zařízení spadajících do kolonky Internet of Things používá rozhraní Wi-Fi a u takových zařízení je obvykle důležité zajistit vysokou úroveň zabezpečení. Nová technika nám umožní vytvořit další vrstvu zabezpečení, která může detekovat přímou manipulaci.





Nová metoda detekce je přitom celkem jednoduchá. Sleduje změny ve vyzařovacím diagramu, které jsou v některých případech typicky stejné. Například z výše uvedeného diagramu lze určit, že kolem 10. a 15. minuty se někdo pohyboval kolem cílového zařízení a před 22. minutou s ním někdo pohnul.

Zdroj: Hexus.net
reklama