reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtvrtý Falcon 9 je doma, znovu poletí nejdříve v září

8.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Čtvrtý Falcon 9 je doma, znovu poletí nejdříve v září
Společnost SpaceX dokázala vyslat do vesmíru v krátké době již čtyři rakety Falcon 9, jejichž první stupeň dokázal sestoupit a bezpečně přistát. I ten, co přistál naposledy, je nyní na základně a plánuje se první opětovné vypuštění jednoho z nich.
Raketa Falcon 9 poprvé úspěšně přistála na vodní plošině teprve na začátku letošního dubna a od té doby už má společnost SpaceX za sebou dva další úspěšné pokusy. Nyní Elon Musk ohlásil, že i čtvrtá raketa (jedna z nich přištála na zemi) byla dopravena do domovského hangáru v komplexu 39 na Mysu Canaveral a nyní ji čeká podrobná prohlídka a případně další úkony, které by ji měly připravit na další cestu. Zatím není jasné, který z již použitých prvních stupňů zase poletí, ale mělo by se tak stát v září nebo alespoň v říjnu.





SpaceX si v tomto roce zatím vede velice dobře. Přistávání Falcon 9 na vodní plošině už pomalu začíná být obvyklé a pozornost na sebe strhla také sebevědomá prohlášení Muska o misích na Mars. Ještě v minulém roce ale bylo přistávání Falcon 9 na vodní plošině pokaždé neúspěšné a navíc se k tomu přidalo jedno velké selhání stejné rakety.

Jak je vidět na fotografii, v pronajatém hangáru už pomalu dochází místo a nyní už zbyl prostor pro jen jeden první stupeň Falconu 9, ale SpaceX si může od NASA pronajmout další zařízení. To je ostatně celkem příjemný problém a nyní bude záležet spíše na tom, zda bude možné znovu a úspěšně odstartovat s již použitým stupněm rakety. To je ten pravý test, který musí Falcon 9 zvládnout, neboť bez možnosti opětovného použití je schopnost přistání v podstatě k ničemu. Zde nelze nevzpomenout na již dosloužilou flotilu raketoplánů NASA, jež sice letěly do vesmíru mnohokrát, ale pokaždé s tolika novými součástmi, že tento systém nebyl oproti klasickým raketám zrovna šetrný. Jenomže v případě raketoplánů byly hlavní pohonné jednotky na jedno použití, kdežto v případě Falcon 9 jde právě o znovupoužití prvního a nejsilnějšího stupně, takže srovnání Falcon 9 s raketoplány kulhá už jen kvůli tomu.

SpaceX tak doufá, že Falcon 9 budou ekonomicky daleko výhodnější pro znovupoužití než raketoplány a ostatně na to byly i navrženy. Můžeme se těšit na začátek podzimu a doufat, že to bude pro SpaceX další letošní úspěch.

Zdroj: Elon Musk
reklama