reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyřčipové 3Dfx Voodoo 5 6000 povstalo z prachu

19.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Čtyřčipové 3Dfx Voodoo 5 6000 povstalo z prachu
Anthony, hardwarový nadšenec působící na fórech Mod Labs, dokázal znovu vytvořit kartu, kterou samotná společnost 3Dfx nikdy nevypustila na trh. Jde o čtyřčipovou 3Dfx Voodoo 5 6000, která představuje pravěk 3D akcelerátorů pro PC.
3Dfx Voodoo 5 6000, je karta na kterou už jistě mnozí zapomněli a jiní ani nikdy neslyšeli o jejím výrobci, který přitom odstartoval éru grafických 3D akcelerátorů ve světě PC. Po více než 20 letech už nám tu zbyly jen firmy AMD a NVIDIA, i když Intel chystá svůj grafický restart, přičemž tehdy už společnost 3Dfx pomalu končila svou zářivou, ale poměrně krátkou dráhu. 
 
 
Řada karet Voodoo 5 přišla už v době, kdy už byly na trhu první dvě generace karet GeForce a ATi prodávala své Radeony 7000. 3Dfx nepředstavila výkonnostně nijak špatné karty, ale ty dokázaly bojovat proti konkurenci leda tak, že výrobce na nich nabídl až čtyři čipy VSA-100, což oproti konkurenci neúměrně zvýšilo cenu a navíc byly z hlediska podpory tehdy moderních API už zastaralé. Nepodporovaly třeba HW Transform&Lighting nebo vertex a pixel shadery pro DirectX 8. 
 
Čipy VSA-100 s plochou 112 mm2 obsahovaly 14 milionů tranzistorů a vyráběla je společnost TSMC na svém 250nm procesu. Každý měl dva pixel shadery na 166 MHz a k dispozici pak dostal 32 MB paměti SDRAM na rovněž 166 MHz. Celkem tak tato karta měla osm pixel shaderů a 128 MB RAM na 128bitové sběrnici s propustností 2,66 GB/s. Veselé, že?
 
 
Jak se ale takováto karta nyní objevila, zvláště když se model 3Dfx Voodoo 5 6000 nikdy ani nedostal na trh? Anthony si ji totiž vyrobil, ostatně dříve bychom na černé PCB těžko narazili, neboť tehdy se barva plošných spojů ještě neřešila. PCB pak bylo osazeno čtyřmi čipy VSA-100, které Anthony sehnal za 18,95 USD / kus (kupodivu je lze stále ještě koupit). Dále byla karta vybavena přídavným napájením (bílý Peripheral Power), neboť slot AGP nedokáže poskytnout potřebných 60 W a máme tu funkční 3Dfx Voodoo 5 6000 s příslušným BIOSem, ovladači a dokonce i se stejnými bugy. 
 
původní model musel mít externí napájecí adaptér
 
3DFx totiž nevypustilo tuto kartu na trh i kvůli problémům s rozhraním AGP x4, kvůli čemuž karta musela běžet v režimu x2 (na některých deskách) a vedle toho vykazovala i artefakty ve hrách či různé jiné chyby. 
 


reklama