reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cuberox: linuxová krychle se šesti dotykovými displeji

27.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Cuberox: linuxová krychle se šesti dotykovými displeji
Kickstarter pomáhá financovat další zajímavý projekt, a to Cuberox, pod nímž se vyvíjí krychle nesoucí celkem šest dotykových displejů. Ty tak tvoří celý její povrch a jejich využití závisí pouze na invenci vývojářů aplikací.
Je tu tedy ještě jisté velké omezení, a sice to, že displeje jsou jednobarevné a nabízí velmi malé rozlišení 16 x 16. Dohromady tu tak je jen 1536 obrazových bodů, takže na přehrávání filmů to rozhodně nebude. Pro zobrazení znaků či jednoduchých piktogramů to ale bohatě postačí.





Kampaň firmy Cuberia na Kickstarteru bude pokračovat až do 29. března, takže je dost času na vybrání cílové částky 150.000 dolarů, což se asi podaří vzhledem k tomu, že se již podařilo vybrat přes 30 tisíc. Minimální částka, za níž dostaneme svůj Cuberox, je 199 dolarů a předpokládané datum odeslání prvních objednávek je listopad tohoto roku. Později by měl Cuberox stát v obchodech 299 USD a do nich se má dostat ještě letos v prosinci.





Cuberox je tedy o jednoduchosti, ovšem v jeho možnostech je i hrát hry po síti nebo posílat vzkazy. Uvnitř se nachází procesor iMX233 ARM926J na 454 MHz se 64 MB operační paměti a 4 GB na SD kartě, na niž se vejde přes 8000 aplikací. Jde o slabý hardware, ale pro využití šesti displejů s rozlišením 16 x 16 musí s přehledem stačit. Krychle také bude vybavena akcelerometrem, gyroskopem, rozhraními Wi-Fi a Bluetooth a také 7800mAh baterií. Tvůrci si vybrali operační systém Arch Linux s jádrem 3.16.





Možnosti Cuberoxu pak závisí na aplikacích, které využijí dostupný hardware. Mezi základní schopnosti bude zobrazovat informace o lokálním počasí, upozornění na došlé IM zprávy či e-maily nebo i jednoduché instrukce pro vaření. Vývojáři chtějí nabídnout také vlastní obchod s aplikacemi Cuberia, který ale bude pouze sdružovat aplikace z obchodů App Store a Google Play. Vývojáři pak budou mít samozřejmě dostupné potřebné API pro psaní aplikací a využít budou moci také JavaScript, což slibuje možnost velmi snadné tvorby aplikací.





Cuberox má tedy veškerý povrch tvořen polykarbonátovými displeji, mezi nimiž nejsou žádné rámečky a celé zařízení je díky tomu také odolné vůči vodě a prachu. Můžeme si tak i ve sprše zahrát hada, nebo se s krychlí ponořit i pod vodu. Velký potenciál pak má především akcelerometr a gyroskop, díky nimž budou moci tvůrci vymýšlet zajímavé aplikace a hry. Ke Cuberoxu také dostaneme speciální podstavec, jenž zajistí bezdrátové dobíjení (technologie Qi Wireless), tři reproduktory a RGB led pro podsvícení. Krychle samotná má hrany o velikosti 10 cm a stejný půdorys má i podstavec.

Zdroj: Kickstarter
reklama