reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity možná našla na Marsu pozůstatky explozivních sopek

15.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Curiosity možná našla na Marsu pozůstatky explozivních sopek
Sonda Curiosity od kosmické agentury NASA, která se na rudé planetě pohybuje v kráteru Gale, objevila na Marsu minerál, jenž by mohl být pozůstatkem dřívější explozivní sopečné činnosti. Mars tak mohl být výbušnější, než si vědci mysleli.
Robotický rover Curiosity (nebo také Mars Science Laboratory) ze Země odletěl už v roce 2011, přičemž v roce 2012 se dostal na Mars, kde přistál v kráteru Gale na planině Aeolis Palus. V současné době provádí v kráteru Gale výzkumy - odebírá vzorky půdy, atmosféry a minerálů. Pomocí dat odeslaných na dálku v těchto vzorcích horniny ale tým vědců objevil minerál, který se nazývá tridymit. A právě ten by mohl být pozůstatkem dřívější explozivní sopečné činnosti na Marsu.

Až do nynějška se předpokládalo, že Mars neměl tak bouřlivou geologickou historii jako naše Země, kvůli tomuto objevu jsou ale vědci nuceni svou teorii přehodnotit. Až doposud byli přesvědčeni o tom, že sopečná činnost na Marsu byla spíš mírnějšího výlevného typu. Tento názor zastávali kvůli tomu, že na Marsu se nevyskytují tektonické desky, jako máme na Zemi.





Objev tohoto minerálu však není nezvratným důkazem o explozivních sopkách na Marsu. Jedná se však o minerál, který je možné najít v okolí výbušných sopek zde na Zemi. Výzkumný tým ale musí nyní ještě dokázat, že se minerál nevytvořil jiným způsobem než výbuchem explozivní sopky. Pokud se však potvrdí, že vznikl díky výbuchům, vědci ještě musí přijít na to, jak samotné explozivní sopky na Marsu vznikly.

Vědci nejdříve objevili část horniny, která by mohla obsahovat oxid křemičitý, tedy tridymit. Následnou analýzou zjistili velmi vysokou koncentraci daného minerálu v hornině. Minerál se do kráteru Gale dostal pravděpodobně pomocí vody z jiné části rudé planety, protože v minulosti byl Mars plný jezer a tekoucích řek potoků.

A zatímco probíhají tyto výzkumy na dálku, do lidské expedice na orbitu Marsu, kterou NASA plánuje v roce 2028, ještě zbývá hodně času. Soukromá společnost Elona Muska SpaceX se však do tohoto úkolu vrhla po hlavě. Elon Musk totiž ambiciózně plánuje, že přímo na Mars dopraví posádku už v roce 2025. Tyto mise astronautů přinesou ještě mnohem více objevů o Marsu, než jaké byly doposud provedeny jen roboticky a na dálku.

Zdroje: phys.org, slashgear.com
reklama