reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity na Marsu pořídilo další selfie, tentokrát před dunami

2.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Curiosity na Marsu pořídilo další selfie, tentokrát před dunami
Vozítko Mars Science Laboratory (MSL), kterou spíše známe pod označením Curiosity vede svou zatím velice úspěšnou kariéru a mezi vší svou prací se nyní našel prostor pro pořízení dalšího selfie, na němž pózuje před dunami.
Vozítko Curiosity úspěšně přistálo na Marsu už v roce 2012 a od té doby po jeho povrchu najezdilo přes deset kilometrů, pomohlo potvrdit, že dříve existovala na Marsu jezera a postupně získalo mnoho informací o marťanské geologii, které budou užitečné pro příští mise. Nyní si NASA našla okénko pro pořízení dalšího, již čtvrtého selfie, které vozítko pořídilo před polem malých tmavých a vrásčitých dun, což jsou aktuální objekty jeho zájmu.





Curiosity pořídilo nový snímek v 1228. den mise na Marsu (Sol 1228), přičemž jeden takový den trvá přibližně našich 24 hodin a 40 minut. Vozítko se nachází konkrétně v regionu Bagnold Dune Field a v pozadí snímku je vidět duna Namib (Namib Dune). Je to jedna z dun v poli Bagnold, které se po pevném podloží pohybují rychlostí asi jednoho metru za pozemský rok. Snímek samotný byl jako obvykle upraven tak, aby vypadal podobně jako by byl pořízen pod zemskou atmosférou a upraveno bylo především vyvážení bílé.





Samotný snímek vypadá, jako by jej pořídil někdo další, ale to pouze proto, že jde ve skutečnosti o mozaiku 50 fotografií, díky čemuž se na snímku nemusíme koukat na rameno s fotoaparátem. Všech padesát snímků pořádilo konkrétně MAHLI, čili Mars Hand Lens Imager, což je klasický digitální fotoaparát, tedy v tom smyslu, že fotí snímky ve viditelném spektru (true color), a to v rozlišení 1600 x 1200, což jsou tedy asi 2 megapixely.

Kombinací všech snímků NASA dala dohromady jednu velkou fotografii s rozlišením 5623 x 6000, kterou si můžete stáhnout na těchto stránkách v JPG nebo i jako nekomprimovaný TIFF a pokud to nezvládnete sami, můžete si stáhnout i upravené verze vhodné jako plocha na desktop. Můžete si tak detailně prohlédnout i místo, kde Curiosity použilo jedno své kolo k rozhrabání písku, aby jej mohlo lépe prozkoumat.

Je také vidět, jak se dlouhá mise na Marsu na Curiosity podepsala. V černém kole neblíže kameře je jasně patrný otvor a také bílý povrch vozítka už není tak čistý jako dříve. Také že Curiosity už oproti původním plánům dlouho přesluhuje a jeho tři a půl roky na Marsu jsou dvojnásobek toho, co bylo od něj očekáváno. Přitom to nevypadá, že by se mělo brzy odebrat na odpočinek, takže není divu, že jeho platforma je stále brána agenturou NASA jako základ té, která poletí na Mars v roce 2020. Cílem bude zjistit, zda na Mars v minulosti mohl existovat život blízký tomu našemu, či zda na něm dokonce ještě existuje. Pravděpodobné je, že v tu dobu bude Curiosity po povrchu Marsu stále jezdit. Však ještě ani neskončila mise vozítka Opportunity, jež mělo vydržet asi tři měsíce a ono přitom ještě stále pracuje už po dobu 12 pozemských let a konec jeho mise ani není v plánu.

Zdroj: Extremetech
reklama