reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity na Marsu vyčmuchal metan a organické molekuly

17.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Curiosity na Marsu vyčmuchal metan a organické molekuly
NASA dnes zveřejnila zajímavou informaci, dle níž se sondě Curiosity podařilo na Marsu zachytit stopy organických molekul. Jedná se o nález potvrzený dlouhodobým zkoumáním vzorků odebraných z marťanské půdy.
Mars Science Laboratory, více známá pod svým jménem Curiosity, stále jezdí po povrchu Marsu, provádí pozorování jeho atmosféry a odebírá vzorky půdy a tamních minerálů. Díky tomu může být NASA lépe připravena pro budoucí mise, jež by měly vygradovat vysláním lidské expedice, ale k tomu povede ještě dlouhá a klikatá cesta. Nedávno byl ale proveden další krok, a sice úspěšná zkouška vesmírné lodi Orion.





Vraťme se ale do přítomnosti, respektive nejdříve do přelomu roku 2013 a 2014, kdy Curiosity zachytila oblasti s vyšší koncentrací metanu v atmosféře, který dle předpokladů měl původ v kráteru Gale severně od polohy sondy. Atmosféru s desetkrát vyšší koncentrací metanu zachytila její laboratoř Sample Analysis at Mars (SAM), dle jejíchž výsledků je koncentrace tohoto plynu v atmosféře jinak nižší, než bylo předpokládáno.

Dle NASA metan nepravidelně uniká z půdy a lze usuzovat, že v ní probíhá nějaká reakce. Na Zemi přitom metan ve velké míře vzniká z odpadů a výkalů produkovaných zvířaty a lidmi, ovšem to samozřejmě automaticky neznamená, že je na Marsu život. Metan může vznikat i jinak a právě na Marsu by mohlo jít spíše o proces serpentinizace olivínu reagujícího s vodou. Přítomnost olivínu prokázala už sonda Opportunity a o kráteru Gale se mluví jako o bývalém jezeru, které vyschlo před miliony lety. Právě sondy odhalily, že každý kubický metr půdy v kráteru obsahuje přes 70 litrů vody, která by mohla být využita při expedici, stejně jako případná ložiska metanu.


A nyní se již dostáváme k organickým molekulám, jež Curiosity detekovala ve vzorku půdy sebraném rovněž v kráteru Gale. Dle NASA jde vůbec poprvé, co mohla být jejich přítomnost na Marsu potvrzena. Organické molekuly byly totiž detekovány již dříve, ale nyní jde o první případ, kdy pracovníci NASA mohou říci, že pocházejí z tamního prostředí a nemají původ v sondě a jejích nástrojích. NASA si přitom dala na čas, neboť příslušný vzorek byl získán už v květnu předchozího roku a od té doby byly v laboratořích NASA prováděny experimenty simulující prostředí na Marsu, aby se vyloučil pozemský původ zachycených molekul. Curiosity přitom nahlásila hned několik typů organických molekul, jako například chlorobenzen, které se schovávaly v jílovci.

Nicméně NASA nemůže říci, zda detekované molekuly mají biologický původ. Ten by mohl být třeba v meteorickém prachu, případně je mohly "vyrobit" dopadající komety nebo různé geologické procesy. Dalším krokem tedy bude určení jejich původu, což je další krok k tomu, aby mohla být zodpovězena otázka, zda je či byl na Marsu život. Díky novému objevu ale tato pravděpodobnost stoupla.

Zdroj: Engadget

reklama