reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Wave 2X: předchůdce kvantových počítačů s úžasným výkonem

9.12.2015, Jan Vítek, aktualita
D-Wave 2X: předchůdce kvantových počítačů s úžasným výkonem
Pravé kvantové počítače jsou stále jen krásnou představou budoucnosti, ale některé modely se jim již přibližují. Takový počítač 2X od firmy D-Wave už dnes dokáže některé úlohy zpracovat stomilionkrát rychleji než klasický počítač.
První počítač 2X od D-Wave je dnes umístěn v Ames Research Centre, které patří americké agentuře NASA, ovšem provozuje ho společnost Google. Zatím tedy nejde o pravý kvantový počítač, jako spíše zařízení využívající quibity a kvantové algoritmy, díky čemuž dokáže některé problémy řešit až stomilionkrát rychleji než normální počítače, a to díky masivně paralelnímu zpracování dat. Google tedy takto srovnává výpočty na systému 2X se simulovanými kvantovými výpočty na klasickém křemíkovém procesoru. Využil k tomu jistý algoritmus Quantum Monte Carlo, který emuluje chování kvantových systémů na konvenčních procesorech.

Procesor v systému 2X je vybaven celkem 2048 quibity, z nichž je polovina deaktivována, ale to pouze dočasně. Za zmínku stojí, že tento procesor negeneruje žádné teplo, ale aby mohl pracovat s kvantovým efektem, musí být chlazen těsně nad úroveň absolutní nuly a být ve vakuu a dokonale stíněn od okolního prostředí, které s quibity nesmí nijak reagovat. Prostě i jedna molekula by mohla narušit práci takového procesoru. Samotný systém přitom potřebuje jen málo energie a většinu z ní spotřebuje "The Fridge", tedy chladicí jednotka.





Na D-Wave 2X si tedy Crysis nezahrajeme, ale v případě, že provádíme výpočty s tisícem binárních proměnných, dokáže být takový počítač nesrovnatelně rychlejší než klasický počítač. Může tedy pracovat například na problému vyhledání nejnižšího bodu v rozlehlé krajině či prostě pro rozpoznávání objektů na fotografii. Kvantový počítač tedy nemá ambice stát se součástí našich mobilních telefonů nebo desktopů, ale může posloužit k tomu, aby některé služby jako rozpoznávání hlasu nebo plánování leteckého provozu pracovaly lépe, podstatně rychleji a nebyly k tomu zapotřebí superpočítače náročné na energii.

Nyní jde také především o propagaci budoucích schopností opravdových kvantových počítačů, která napomůže získat zájem veřejnosti i další finance pro jejich vývoj. Ty budou určeny také pro samotnou společnost D-Wave, která pokračuje s vývojem kvantových systémů. Také Google vyvíjí své systémy ve vlastní laboratoři a zatím říká, že zatím je prioritou vytvořit opravdu fungující systém bez ohledu na rozměry, cenu či cokoliv jiného.

Firmy se také jistým způsobem vrací do pravěku počítačových systémů, kdy počítače dokázaly zabrat celou místnost nebo i dům. I D-Wave 2x je zatím poněkud přerostlý, tedy vzhledem k tomu, co obsahuje a umí, a to právě kvůli nutnosti chlazení a kompletního odříznutí od okolních vlivů.

Zdroj: D-Wave, VentureBeat
reklama