reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dálkově ovládání bioroboti, kobylky jako hybridní čichové senzory

29.6.2016, Milan Šurkala, aktualita
Dálkově ovládání bioroboti, kobylky jako hybridní čichové senzory
Některý hmyz má velmi dobře vyvinutý čich a díky tomu se dá využít pro tvorbu žijících biorobotů. Spojení nanotechnologií a kobylek tak může vytvořit dálkově ovládané hybridní čichové senzory.
Hybridizace zvířat je dnes velmi zajímavým tématem, kterému se věnují např. na Washington University v St. Louis. Tato univerzita obdržela grant na 750 tisíc dolarů na tři roky od Office of Naval Research (ONR) pro vývoj biorobotů s výbornými čichovými schopnostmi. Zatímco umělé senzory zápachu jsou stále relativně jednoduché, některá zvířata mají čichové ústrojí velmi dobře vyvinuté a toho se dá využít i v praxi. Baranidharan Raman, profesor biomedicíny, tvrdí, že "není třeba znovu vynalézat kolo" a chce využívat zvířata přímo ke tvorbě těchto biorobotů.


Kobylka


Jak toho vlastně chce dosáhnout? Jednoduchý mozek kobylek je ve spolupráci s čichovým ústrojím schopen dobře rozeznat nejrůznější zápachy. Vědci ale nehodlají simulovat samotný čich a receptory, ale chtějí monitorovat mozkovou aktivitu kobylek při vystavení určitým zápachům. K tomu je potřeba jen velmi malé elektroniky, která bude data monitorovat, zaznamenávat a odesílat. Cílem vědců je tedy vytvoření žijících hybridů zvířat a strojů. Elektronickou část má na starosti Shantanu Chakrabartty a jeho Adaptive Integrated Microsystems Laboratory.

Nicméně to zdaleka není vše. Výzkumníci chtějí také tyto kobylky dálkově ovládat. Pomocí biokompatibilních vláken chtějí vytvořit plasmonické nanostruktury na křídlech a s pomocí tepla by jim to mělo umožnit směrovat kobylky do míst, kam vědci budou chtít. Tyto nanostruktury mohou také pomoci sbírat těkavé organické sloučeniny a tím rozšířit možnosti analýz.

Zdroj: extrahw.com, engineering.wustl.edu
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama