reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dálkově ovládaný robot od Disney nabídne přesné pohyby

15.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dálkově ovládaný robot od Disney nabídne přesné pohyby
Disney Research představilo svého robota, kterého operátor ovládá na dálku. Jeho hlavní předností je preciznost, s jakou provádí své pohyby. Ve videu robot předvádí, jaké úkoly je schopen díky tomu vykonat.
To, že roboti neslouží jen k užitečným věcem například v medicíně či průmyslu, ale mohou posloužit i k zábavným účelům, ví i společnost Disney. Zábavní roboty, kteří dokážou reagovat na lidi, najdou své využití třeba v Disneylandu. Disney Research představilo robota, který je na dálku ovládaný člověkem, ale dokáže se pohyboval velice přesně a šikovně.

Disney Research zveřejnilo video, ve kterém ukazuje, jak přesně robot zvládne operovat s předměty nebo plnit různé úkoly. Zařízení se skládá ze dvou paží, které jsou na svých koncích vybaveny úchytkami a nechybí ani dvě kamery, které mají simulovat lidské oči. Obraz z těchto kamer, jež připomínají oči, je vysílán na headset pro virtuální realitu, který má na sobě nasazený člověk, jenž robota na dálku ovládá. Tento operátor má k dispozici ovladač, který má pohyblivé paže stejné jako robot a díky headsetu vidí přímo z perspektivy stroje.


Ke svému pohybu používá robot kombinaci pneumatických a hydraulických systémů, které dokážou provést pohyb skoro přesně tak jako člověk. Právě díky tomu je umožněna obrovská přesnost robotických paží, které zvládnou i provléct drátek ouškem jehly nebo dokážou manipulovat s tak křehkými předměty, jako je syrové vejce.

Tito na dálku ovládání roboti najdou své využití třeba v zábavním parku společnosti Walt Disney. Tam si s nimi mohou lidi hrát a komunikovat, protože díky kameře může operátor reagovat v reálném čase a nemusí se bát, že by robot jeho pohyby interpretoval nepřesně. Avšak využití těchto přesných robotů od Disney Research může být i úplně jiné, protože do budoucna skrývají velký potenciál.

Zdroj: Engadget

reklama