reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další generace Thunderboltu nabídne až 40 Gbps

22.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Další generace Thunderboltu nabídne až 40 Gbps
Rozhraní Thunderbolt se stále nepodařilo proniknout do světa PC, ačkoliv to v minulém roce vypadalo, že ze strany výrobců komponent získá masivní podporu. Nicméně Intel jej vyvíjí dál a slibuje zajímavé parametry.
Rozhraní Intel Thunderbolt je rozšířené především mezi počítači Apple, kde doplňuje klasické USB a dá se říci, že to Intelu může napomoci k rychlejšímu vývoji a využívání nových technologií. I tak ale nadcházející generace nepřijde v horizontu několika příštích měsíců, ale až s další generací procesorů Intel Core Skylake, která přijde po chystaných Broadwell, čili někdy ke konci roku 2015 či snad až v tom dalším.





Nový kontroler rozhraní Thunderbolt má kódové označení Alpine Ridge a slibuje, že díky využití PCI Express třetí generace dosáhne propustnosti až 40 Gbps. Jde tedy opět o dvojnásobné navýšení propustnosti a vedle toho bude moci fungovat i jako DisplayPort 1.2, USB 3.0 a HDMI 2.0, přičemž daná propustnost má stačit pro připojení dvou displejů s rozlišením Ultra HD.

S příchodem Alpine Ridge se změní také samotné fyzické rozhraní, čili konektory Thunderbolt, které však budou díky redukcím zpětně kompatibilní se starší generací. Nové konektory budou o něco menší a navrženy budou tak, abychom přes ně mohli vést až 100 W energie. Notebooky je tedy budou moci využít k napájení/nabíjení a zbaví se kulatých DC konektorů, čímž to samozřejmě nekončí.

Dle zveřejněného slidu také budou k dispozici dvě verze kontroleru, z nichž 4C umožní napojit na sebe dvě zařízení (daisy chaining) a pak tu bude jednoduchá LP pro připojení jednoho koncového zařízení.

Zdroj: VR-Zone
reklama