reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další hrozba pro serverový Intel: OpenCAPI

18.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Další hrozba pro serverový Intel: OpenCAPI
Intel má nyní na serverovém trhu zdánlivě neochvějnou pozici, ale objevuje se stále více indicií, dle nichž by se z ní už nemusel těšit moc dlouho. Ta další se nazývá OpenCAPI, standard podporovaný velkými IT firmami a nově Googlem.
Serverový trh je aktuálně pod nadvládou Intelu a jeho technologie x86, kde sice figuruje více firem, ale žádná není dnes schopna poskytnout stejně dobrí řešení. Konkurentem je především společnost AMD, která nabídne moderní serverové procesory až v příštím roce, a tak není divu, že její kdysi slušný podíl na procesorovém trhu se aktuálně smrskl na jednomístné procentuelní zastoupení. Není to ale pouze AMD, které může Intel ohrozit, ale celá řada velkých firem jako IBM, ARM a také Google. Právě ten se rozhodl podpořit nový standard OpenCAPI, který se týká datových rozhraní. Zároveň s tím podporuje i architekturu IBM Power9, která je s OpenCAPI spojena.





Google se tak přidal do skupiny firem podporujících OpenCAPI, které bude určeno pro budoucí servery a datová centra. Je to něco podobného, jako nedávno zmíněné Gen-Z, které má řešit nedostatečný výkon dnešních pamětí RAM (nedostatečný pro serverové nasazení), a tak není divu, že většina firem podporuje oboje. Pouze Google a NVIDIA jsou mezi členy OpenCAPI ti, kteří zatím Gen-Z přehlíží.

Co se týče OpenCAPI, už dávno nejde o pouhá slova a sliby. Google již uvedl, že vyvíjí nový server, a to Zaius P9, který implementuje standard OpenCAPI.





Zaius P9 je vytvořen na míru dvou procesorů IBM Power9 "LaGrange" s 225W TDP a dále podporuje paměti DDR4 (2x 16 slotů DIMM) a komunikaci mezi samotnými procesory zajistí speciální rozhraní "X bus" o šířce 2x 30 bitů. Architektura Power9 již podporuje rozhraní PCI Express 4.0 se slušným počtem 84 linek rozdělených mezi oba procesory. Toto rozhraní by ale mělo být zcela dokončeno až v příštím roce a i samotný Power9 má v něm zažít svůj debut. Nevíme ale, kdy bude k dispozici samotný Google Zaius.

Hlavní cíl je tak jasný: zaútočit na lukrativní serverový trh a připravit Intel o co největší podíl. Co se týče NVIDIE, ta chce do projektu OpenCAPI přispět svou architekturou Pascal a dle diagramu také rozhraním NVLink, které by mělo existovat po boku samotného OpenCAPI a zajistit vysokorychlostní komunikaci s akcelerátory. Dále tu méme také AMD, které zase pravděpodobně chystá "hodit do placu" své serverové procesory Zen a v jeho případě je velice smysluplné, aby se spojilo s ostatními velkými firmami, protože je jisté, že Intel bude svou dominanci na serverovém trhu, své velké zlaté vejce, zuřivě bojovat.

Samotný Google na blogu uvedl, že je stále odhodlán podporovat "otevřenou inovaci" a dále bude spolupracovat s firmami, které chtějí využívat stejný prostředek. Tím Google v podstatě otevřeně říká, že podporuje konkurenty Intelu.

Zdroj: Google
reklama