reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další sonda NASA poletí k Marsu v roce 2022

16.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Další sonda NASA poletí k Marsu v roce 2022
NASA plánuje vyslání nové sondy na Mars, a to v roce 2022, přičemž půjde konkrétně o družici, která nahradí již dosluhující zařízení a poslouží k plánování nových robotických misí a případně liské výpravy ve 30. letech.
Vyslání nové sondy v roce 2022 ještě nemá schválené financování, ale už se označuje jako Next Mars Orbiter, čili NeMO. V červenci také pasadenská Jet Propulsion Laboratory vypsala kontrakty pěti firmám, které mají provést studie konceptu, a tak to vypadá, že s touto misí můžeme počítat.





Aktuálně je Mars celkem dobře pokryt družicemi, které sledují jeho povrch a zprostředkovávají komunikaci s rovery. Je ale třeba myslet na budoucnost a to, že tyto satelity mohou začít selhávat a také je třeba o Marsu zjistit další věci, jako třeba lépe určit objem a rozprostření vody na jeho povrchu. Právě dostupná voda bude pro lidské návštěvníky velice důležitá.

Dnes je zvláště důležitá družice Mars Reconnaissance Orbiter, která zprostředkovává komunikaci s Opportunity a Curiosity, ale i ta už stárne, neboť pracuje na místě deset let. Pak je tu ještě starší Mars Odyssey z roku 2001 a především MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) z roku 2014, která by měla ještě nějaký čas vydržet, ale vždy je dobré mít zálohu.





NeMO bude mít za úkol lépe prozkoumat mělce uložená ložiska vodního ledu, jejichž znalost je v každém případě důležitá a pak má také využít solárně-elektrický pohon jako sonda Dawn, která se s ním vydala k asteroidu Vesta a trpasličí planetě Ceres. Tento pohon využívá solární panely tvořící elektřinu, která ionizuje xenonové atomy vytvářející tah. Oproti raketovým motorům tento pohon potřebuje na hmotnost méně paliva, ale zase je slabší, takže manévry jsou delší. NeMO by tak díky němu mohl na palubě nést o to více vědeckých přístrojů a NASA si chce tento pohon vyzkoušet také proto, aby jej později mohla použít pro účel zachycení asteroidu, který by mohla odtáhnout k Zemi.

Zdroj: Space.com
reklama