reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další testy CPU Ryzen, tentokrát 3DMark

14.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Další testy CPU Ryzen, tentokrát 3DMark
Včera jsme se mohli podívat na testy procesoru Ryzen 7 1700X a nyní je tu další test, kde se ukáží rovnou tři nové procesory AMD. Jde o 3DMark a procesory Ryzen se čtyřmi, šesti i osmi jádry a vedle sebe mají tuhou konkurenci od Intelu.
Tento měsíc jednoduše patří procesorům Ryzen a není divu, když jsou do nich vkládány veškeré naděje uživatelů, kteří se nechtějí spokojit s mírným vývojem, jaký Intel v posledních letech předvádí. Pokud ale Intelu přiřkneme jen mírný vývoj, pak je třeba poznamenat, že AMD v případě desktopových procesorů přímo stagnovalo, ale to se právě chystá napravit.





Server VideoCardz se postaral a o dva grafy, které ukazují výsledky testů fyziky v rámci 3DMark Fire Strike a pak tu je ještě jeden stejný test, který má ale jiný zdroj, takže může posloužit pro další porovnání výsledků Ryzen s využitím jiných testů CPU Intel.

První graf je poněkud speciální, neboť neukazuje výsledky jednovláknových testů. Výsledné hodnoty byly získány tak, že se vzalo skóre testu Fire Strike Physics a vydělilo se počtem fyzických jader daného procesoru. Proto mají procesory Ryzen velice podobné hodnoty, ačkoliv se jejich takty značně liší.
  • AMD Ryzen: ZD3406BAM88F4_38/34_Y — osmijádrové CPU na 3,4 až 3,8 GHz (Ryzen 7 1700X)
  • AMD Ryzen: ZD3301BBM6IF4_37/33_Y — šestijádrové CPU na 3,3 až 3,7 GHz (Ryzen 5 1600X)
  • AMD Ryzen: ZD3201BBM4KF4_34/32_Y — čtyřjádrové CPU na 3,2 až 3,4 GHz (Ryzen 3 1100 nebo Ryzen 5 1300?)




Další sada testů už opravdu ukazuje to, co bylo naměřeno a je vidět, že AMD se umí poprat i s těmi nejlepšími Intely. Je nutno poznamenat, že úlohu nejlepšího Ryzenu R7 1800X zde zastal přetaktovaný 1700X, který pracoval až na taktu 4 GHz. Stejně tak se ukazuje, že procesory Ryzen budou potřebovat vyšší takt, aby se vyrovnaly Intelu, což platí především pro čtyřjádrové modely, jež bohužel nedostaly do vínku vysoké frekvence. Otázka tedy je, jak dobře půjdou taktovat a zda je bude možné vyhnat alespoň na 4 GHz. To by mělo být reálné vzhledem k tomu, že takový čtyřjádrový Ryzen 5 1400X bude dle specifikací pracovat až na 3,9 GHz.





V dalším srovnání, kde najdeme stejné výsledky procesorů Ryzen, ale jiné v případě Intelu, je na tom AMD už nejlépe, neboť Core i7-6950X předvedl horší výkon stejně jako jeho slabší bratříčkové. Ve výše uvedených grafech jsou použity testy procesorů Core provedené serverem Tom's Hardware a ten uvádí výrazně vyšší čísla než oficiální databáze Futuremarku. Dle ní je tak výkon procesorů Ryzen oproti Intelu ještě výrazně lepší.

Opět tak můžeme říci, že pro AMD i tato zpráva vyznívá velice pozitivně.

Zdroj: VideoCardz
reklama