reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další várka novinek kolem Windows 10

10.6.2015, Michal Hala, aktualita
Další várka novinek kolem Windows 10
Zase se nám podařilo nasbírat pár dalších kamínků do mozaiky kolem Windows 10. Chcete-li to méně poeticky, máme pro vás pár dalších novinek o desítkách. Týkají se (opět) spekulací o termínu uvedení, prohlížeče Edge a různých servisních větví Windows 10.
Web SuperSite for Windows spustil anketu na téma, zda Microsoft skutečně stihne Windows do 29. července. 75 % respondentů si myslí, že ano. Pouhá čtvrtina (resp. 24 %), že ne. Nebral bych to jako zcela spolehlivou prognózu, ale spíš jako ilustraci názorů zájemců o IT, přesněji o Windows.


Průzkum - reálnost termínu uvedení Windows 10


Jinak minulý pátek na malé verzi konference Build v Praze celkem pochopitelně padla otázka, jak to chce Microsoft do konce července vlastně stihnout. A odpověď? Prý je to tak, že v rámci Microsoftu existuje spousta interních sestavení Windows 10, které se vzájemně liší stabilitou různých částí systému. Když se z nich nakonec vyberou ty nejlepší, vznikne prý stabilní verze desítek. A teď tomu zkuste věřit. Nebo ne?

Další zajímavost se týká prohlížeče Edge, který se ve všech dosavadních veřejných sestaveních stále jmenuje Project Spartan a pořád má i starou ikonku, které pracovně říkám „glóbus“. To se podle tweetu Gabriela Aula, šéfa Insider programu, má konečně změnit až v přespříštím veřejném sestavení. Z toho logicky plyne, že budou minimálně ještě dvě sestavení. První ještě s kódovým názvem Spartan, druhé už pod finálním názvem Edge. Jestli bude sestavení víc, je otevřená otázka.


Logo Microsoft Edge


S Edgem je spojena ještě jedna novinka, nemá být v těch Windows 10 Enterprise, které budou poskytovány v režimu aktualizací Long Term Servicing Branch (LTSB). Tenhle režim mohou zvolit – pokud chtějí – podnikoví uživatelé Windows 10 Enterprise a znamená to, že budou dostávat jen a pouze bezpečnostní záplaty a hotfixy, ale nikoli už nové funkce. No a s Edgem je to podle Microsoftu tak, že bude dostávat průběžně nové funkce a jejich updaty, což už přesahuje LTSB režim aktualizace.

S těmi režimy je to totiž tak, že v rámci pojetí Windows jako služba vlastně bude existovat několik servisních větví (service branches), které se budou lišit rozsahem poskytovaných aktualizací. Příslušné větve jsou buď striktně dané (Windows 10 Home), nebo volitelné IT administrátory v organizacích (Windows 10 Pro, Enterprise, nebo Education). Detaily jsou na obrázku, včetně mechanismu distribuce updatů.


Servisní větve Windows 10


Ještě na vysvětlenou k té konzervativní servisní větvi (LTSB). Je to tak, že tuhle možnost si zvolí organizace, která z nějakého důvodu považuje své systémy za mission-critical. A protože nemůže a nechce riskovat problémy, nemůže experimentovat s novými funkcemi, které by mohly nabourat existující softwarová řešení.

A ještě jedna novinka od Mary Jo Foleyové k desítkám. Enterprise verze prý bude k dispozici až letos na podzim. Zřejmě toho chce Microsoft ještě hodně stihnout přidat, než vlastně na dlouho zmrazí funkčnost Windows 10 Enterprise pro uživatele, kteří zvolí LTSB.


One Windows Platform


Nakonec aktuální zpráva o termínu uvedení verze Windows 10 Mobile. Ta má podle webu Neowin přijít koncem září, nebo v říjnu. Celé to na mě dělá dojem, že jádro systému je zřejmě prakticky hotové, ale na verzích pro různé platformy se budou postupně dodělávat ty části, které jsou specifické pro tu kterou platformu.

A mám pocit, že vývojáři v Redmondu teď pilně finišují verzi pro klasická PC domácích uživatelů. Podnikové verze a verze pro mobily podle všeho mají (zákonitě) nižší prioritu.

Zdroj: Neowin, SuperSite for Windows (1, 2), ZDNet
reklama