reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DAN Cases A4-SFX: nejmenší herní tower

30.5.2016, Jan Vítek, aktualita
DAN Cases A4-SFX: nejmenší herní tower
Dan Cases spouští na Kickstarteru nový projekt, který se týká "světově nejmenší herní skříně typu tower". Cílem je s pomocí společnosti Lian Li vyrobit co nejmenší počítačovou skříň pro výkonné desktopové komponenty.
Projekt na Kickstarteru sotva začal a má před sebou ještě 29 dní, a přitom už se v první den vybral dvojnásobek cílové částky 125.000 eur. To je pozoruhodný úspěch s ohledem na to, že jde o další malou skříň, zvláště když je třeba investovat alespoň 230 eur, aby nám dle slibů DAN Cases dorazil do konce tohoto roku.





Cílem bylo vytvořit skříň, do níž bychom mohli umístit počítač založený na běžně dostupných komponentách, a to včetně desktopových procesorů Intel Core i7 a grafické karty NVIDIA GeForce GTX 980 Ti. Jak je vidět, místem se zde skutečně neplýtvá. Skříň má rozměry akorát na to, aby se do ní na výšku vešla základní deska formátu Mini ITX a na délku dvouslotová grafická karta o délce zmíněné GeForce. Pak tu ještě musí být místo pro zdroj formátu SFX nebo SFX-L a nakonec můžeme dovnitř vměstnat ještě tři 2,5" zařízení.





Co se týče chlazení skříně, ta si musí vystačit bez ventilátorů, takže teplý vzduch musí zevnitř unikat sám, nebo s přispěním grafické karty v případě že má k tomu přizpůsobený chladič. Také chlazení procesoru je pochopitelně omezeno na nízkoprofilové chladiče, do čehož spadá i originální Intel BOX (maximálně 48 mm na výšku). Autoři skříně říkají, že každá komponenta si může sama s pomocí svého chladiče tahat studený vzduch zvenčí.

Skříň má rozměry 205 x 112 x 327 mm (do toho spadají i malé výčnělky jako gumové nožky) a její vnitřní objem je 7,25 l a hmotnost jen 1,25 kg. Lze totiž očekávat, že když si ji DAN Cases chtějí nechat vyrábět u Lian Li, bude k tomu použit hliník (mluví se o tloušťce 1,5 mm), i když po ohlášení Ebonsteel už nemůžeme říci, že tato firma skříně své značky vyrábí výhradně z hliníku. Krom 48 mm vysokého CPU chladiče můžeme dovnitř vměstnat ještě dvouslotovou a 295 mm dlouhou kartu (tloušťka 45 mm) a pro operační paměti je limitem výška 52 mm, samozřejmě pokud jde o moduly instalované kolmo.

Přední panel nese pouze vypínač a jeden port USB 3.0, který ale stejně zabere celý header se dvěma porty a druhý by se dopředu snad mohl vejít. Součástí skříně je také kabel pro napojení riseru od firmy 3M se slotem PCI Express x16, přes který připojíme kartu a ten má být kompatibilní i s budoucí verzí PCI Express 4.0.

DAN Cases už vybrali více než dost peněz a můžeme očekávat, že pokud mají opravdu možnost využít výrobní kapacity firmy formátu Lian Li, měli by stihnout termín dodávek mezi říjnem a prosincem, však nejde o složitý produkt.

Zdroj: Kickstarter
reklama