reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dánsko vytvoří umělý ostrov pro distribuci až 10 GW elektřiny z větrných elektráren

7.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Dánsko vytvoří umělý ostrov pro distribuci až 10 GW elektřiny z větrných elektráren
Dánsko to s obnovitelnými zdroji energie myslí opravdu vážně a chystá se postavit obří energetický hub v podobě umělého ostrovu, který bude distribuovat 3 až 10 GW elektrické energie z větrných elektráren.
Mnohé státy chtějí významně navýšit podíl obnovitelných zdrojů elektrické energie a mezi ně patří i Dánsko. To hodlá v Severním moři postavit obří energetický hub pro větrnou energii. Půjde o velký umělý ostrov o rozloze 120 tisíc m2 (445×270 metrů), který by měl být umístěn zhruba 60 km od pobřeží Dánska (západně od Thorsminde). Odtud by elektřina měla putovat nejen do samotného Dánska, ale i dalších evropských zemí (hovoří se o Německu, Nizozemí a Belgii).
 
Dánsko - Energy Island
 
Zdrojem elektrické energie by měly být okolní větrné elektrárny. Ze začátku provozu se počítá s výkonem 3 GW a uvažuje se o tom, že by se později projekt rozšířil až na 10 GW. Abychom to uvedli do kontextu, instalovaný výkon elektráren v ČR činí 22 GW. Umělý ostrov by měl vyjít na částku 34 mld. USD a do provozu by měl být spuštěn v roce 2033. Druhý hub bude postaven v Baltském moři zhruba 20 km jihozápadně od ostrova Bronholm. V tomto případě by měl být instalovaný výkon 2 GW. Počáteční výkon obou hubů by tak činil 5 GW (3 GW + 2 GW) s tím, že by se postupem času mohl dostat mnohem výše.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama