reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dark Energy Camera objevila dosud nejrychlejší známý asteroid

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Dark Energy Camera objevila dosud nejrychlejší známý asteroid
Pokud jde o rychlost objektů ve vesmíru, obvykle ji pochopitelně musíme s něčím spojit, přičemž nyní nám půjde o nejrychlejší známý asteroid naší soustavy, čili ve vztahu ke Slunci. Jak rychlý je 2021 PH27?
Asteroid byl objeven díky Dark Energy Camera (DECam), součásti čtyřmetrového teleskopu Victor M. Blanco v Chile. DECam byla dříve využívána pro studium miliony světelných let vzdálených kup galaxií, ale nedávno se obsluha zaměřila na mnohem bližší cíle, a sice tělesa naší Sluneční soustavy. Objeven tak byl 2021 PH27, nejrychlejší známý asteroid obíhající kolem Slunce. 
 
Dle dostupných informací mu trvá jeden oběh Slunce pouze 113 dní. Jde přitom o těleso o průměru kolem jednoho kilometru, které by dokázalo udělat na Zemi mnoho škod, i když o celoplanetární katastrofě ohrožující téměř veškerý život se mluvit nedá. To ale stejně nemusíme zkoumat, neboť 2021 PH27 nás ani v nejmenším neohrožuje, neboť se dostává pouze na úroveň drah Merkuru a Venuše.   
 
Merkur je sice planeta s dobou oběhu pouze 88 dní, čili asteroidu 2021 PH27 to zabere déle, ale jeho dráha je zase vysoce eliptická, takže se na ní pravidelně dostává mnohem blíže k povrchu Slunce. Od něj je Merkur vzdálen cca 47 milionů kilometrů, přičemž PH27 se přibližuje až na 20 milionů kilometrů a jeho povrch je přitom zahříván na cca 500 °C. 
 
 
A že jde o asteroid, který ze známých těles obíhá nejblíže ke Slunci, je také logicky nejrychlejší, i když se nedozvíme, jaká je jeho rychlost v době nejtěsnějšího průletu. Jedná se také pravděpodobně o dávno mrtvé jádro komety, které Slunce zachytilo a zbavilo všeho ledu či plynů. A je rovněž pravděpodobné, že časem zkříží cestu Merkuru nebo Venuši a buď skončí v jedné z těchto planet, anebo jej nakonec pozře samo Slunce. 


reklama