reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DARPA rozdala detektory radiace pro test ve Washingtonu

14.11.2016, Jan Vítek, aktualita
DARPA rozdala detektory radiace pro test ve Washingtonu
Defense Advanced Research Projects Agency, čili DARPA, rozdala obyvatelům Washingtonu celkem 1000 detektorů radioaktivity v rámci programu SIGMA a připravila pro ně rovnou celou venkovní hru. A k čemu to?
DARPA patří pod americké Ministerstvo obrany a jejím úkolem je mimo jiné vyvíjet a podporovat vývoj nových technologií, které mohou být pro účely obrany využity. Nyní jde o program SIGMA týkající se detekce radiace a aktuálně ve městě Washington probíhá test 1000 přenosných detektorů napojených na chytré telefony, jež z nich vytvoří celou síť propojených zařízení. Jde o první velký test programu SIGMA, s nímž je navíc spojena také venkovní hra točící se kolem uneseného genetika. Do této doby šlo maximálně o stovku testovaných detektorů.





Ten byl pochopitelně unesen jen jako, a to záhadnými maskovanými muži a úkolem lidí zapojivších se do programu je pátrat po městě a řešit celý případ. Pro ně to tak má být zábava, ale cílem DARPA je aby se účastníci se svými detektory aktivně pohybovali po parku National Mall v centru Washingtonu.

Cílem testu je zjistit, jak dobře dané senzory propojené pomocí telefonů dokáží pokrýt otevřené prostory. Využitelné by totiž mohly být v případě nukleární hrozby, která nemusí nutně znamenat řítící se raketu od cizí jaderné mocnosti, ale třeba "jen" špinavou bombu, která dokáže zamořit své blízké okolí radioaktivním materiálem. V takovém případě je nutné, aby v síti těchto detektorů nevznikala velká hluchá místa, přičemž záměrem není monitorování již postižené oblasti, ale vysledování chystaného útoku. Detektory totiž dokáží zachytit přenášený radioaktivní materiál sledováním neutronového a gama záření.


DARPA doufá, že data získaná v tomto testu dobře poslouží k celkovému zdokonalení systému a umožní, aby bezpečnostní složky USA měly k dispozici další obranu proti jaderným hrozbám, a to zvláště těm teroristickým. Testy budou probíhat i v příštím roce a pak bude SIGMA k dispozici pro federální agentury i jednotlivé státy a jejich lokální složky.

Zdroj: Extremetech

reklama