reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Das Keyboard plánují první cloudovou mechanickou klávesnici

4.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Das Keyboard plánují první cloudovou mechanickou klávesnici
Společnost Das Keyboard jako jedna z mnoha dostala mechanické klávesnice v posledních letech do mainstreamu, i když možná ne z hlediska cen. Nyní si připravuje první cloudovou mechanickou klávesnici. Co to vůbec znamená?
Projekt Das Keyboard 5Q byl v minulém roce spuštěn na Kickstarteru, kde několikrát překročil cílovou částku a nakonec se vybralo přes 580 tisíc dolarů. Nyní společnost přijímá předobjednávky a plánuje klávesnici dostat na trh s cenou 229 USD (první podporovatelé ji ale získají za 139 USD), ale nás nyní zajímá především to, co je na ní zvláštního a proč je označována za cloudovou.





Na Das Keyboard 5Q je nejvíce patrné velké tlačítko v rohu, což je tzv. Q Button a pak jde především o RGB podsvícení, které nemá sloužit pouze pro efekt, ale pro informování uživatele pomocí konfigurovatelných světelných kódů. Firma tak zdůrazňuje, že Das Keyboard 5Q není jen vstupní, ale i výstupní periferií.





Co konkrétního ale můžeme nechat barvy kláves znázorňovat? Jde o to, že podsvícení může být ovládáno aplikací, která je spojena s různými službami přes cloud, což jsou třeba IFTTT nebo Zapier. Řekněme tak, že se právě účastníte aukce na serveru eBay a v takovém případě budeme moci nechat nějakou klávesu zobrazovat zelenou barvu, pokud zůstáváme posledním přihazujícím a když nás někdo předhoní, objeví se červená. Dále tu jsou možná upozornění třeba na došlý e-mail od důležité osoby nebo na aktuální informace o počasí. A zde pak nastupuje tlačítko Q Button, které slouží ke spuštění příslušného softwaru, abychom se podívali na podrobnosti. Uvidíme tak, jak dobře bude tento systém pracovat. Zatím jej totiž nelze soudit, neboť si jej žádný zákazník ještě nemohl vyzkoušet. Je ale zřejmé, že funkčnost tohoto systému se bude časem rozšiřovat, neboť firma dá k dispozici potřebné API.





Tato klávesnice je také vybavena jistými tlačítky Gamma-Zulu, jež nejsou kompatibilní s klávesami pro tlačítka Cherry. To kvůli středovému kanálku, který vede světlo do centrální části klávesnice, což je vidět i z umístění popisků. Podobná tlačítka najdeme třeba na mechanických klávesnicích firmy Logitech, která je označuje jako Romer G a nechává si je vyrábět firmou Omron. Das Keyboard přiznává, že Gamma-Zulu mají k Romer G velice blízko a jsou jen mírně upravená. Jde také o tlačítka s hmatovou odezvou, podobně jako Cherry MX Blue či Brown.

Zdroj: Kickstarter
reklama