reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Data 17 milionů lidí z CouchSurfingu se objevila na hackerských fórech

23.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Data 17 milionů lidí z CouchSurfingu se objevila na hackerských fórech
Uživatelé oblíbeného CouchSurfingu asi nepotěší zpráva, že servery společnosti byly hacknuty a hackerům se podařilo získat data zhruba 17 milionů lidí. Ti tak mají opět větší šanci, že se stanou oběťmi spamů, scamů nebo krádeží identity.
Hacky jsou ve světě Internetu na denním pořádku a nyní tu máme další větší útok. Tentokrát se obětí stala služba CouchSurfing. Její databáze čítala údaje 17 milionů uživatelů (současných i bývalých), které jsou nyní v rukou hackerů a podle serveru ZDNet jsou už aktivně prodávána na Internetu např. přes Telegram a na hackerských fórech. Společnost zatím nevydala žádné oficiální stanovisko, server ZDNet měl nicméně získat potvrzení o tom, že se už incident aktivně prošetřuje.
 
CouchSurfing logo
 
Prozatím to vypadá, že se hackeři nedostali přímo k hlavní databázi, ale k hůře chráněné záloze. V uniklých datech, jejichž vzorky se serveru podařilo získat, jsou uživatelská i skutečná jména, e-mailové adresy a nastavení účtu na serverech CouchSurfingu. Neunikla však žádná hesla, a to ani v zahashované podobě. Taková data mohou být cennými zdroji k vytváření lepších profilů lidí, což se následně využívá pro různé cílené spamy a scamy. Je mnohem snazší poslat věrohodně vyhlížející falešný e-mail někomu, o kom víte, kterou službu používá, které produkty této služby má a podobně. To pak může vést až ke krádeži identity.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama