reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DDR4 v mainstreamu: přechod usnadní moduly UniDIMM

15.9.2014, Jan Vítek, aktualita
DDR4 v mainstreamu: přechod usnadní moduly UniDIMM
Paměti DDR4 jsou tady, ovšem ve světě počítačů pro běžné spotřebitele se s nimi zatím setkáme pouze u platformy HEDT Intelu, čili u nových Haswell-E. Nicméně můžeme nahlédnout do plánů Intelu, které napoví, kdy se dostanou také do mainstreamu.
Paměti DDR4 se tedy nyní využívají na platformě Intel s čipovou sadou X99 a procesory Haswell-E a u klasických Core Haswell je využít nemůžeme a stejně tak ani na žádné dostupné platformě firmy AMD. Pokud tedy nechceme pořizovat Haswell-E, či potažmo nový Xeon, nemusí nás ani trápit, že tyto paměti jsou přibližně dvakrát dražší než DDR3. A právě tento podstatný cenový rozdíl byl důvodem pro to, aby AMD ani pro příští rok neplánovalo přechod na DDR4, ačkoliv by byl jejich výkonnostní potenciál velmi výhodný pro jeho APU. Zapotřebí by ale byly moduly DDR4 s podstatně vyšší frekvencí než je základních 2133 MHz, což by se dále prodražilo a ve spojení s relativně levnými APU by to nemělo žádný smysl.





Když si vzpomeneme na dobu, kdy se do mainstreamu dostaly paměti DDR3, pak v případě Intelu jde o dobu čipových sad X38 a P35, kdy byl paměťový kontroler ještě jejich součástí, tedy nebyl umístěn v samotném procesoru. Intel P35 přitom podporoval jak paměti DDR3, tak starší DDR2, takže výrobci základních desek si mohli vybrat a někdy nabídli dokonce i podporu obou typů na jedné desce.





Mohlo by se zdát, že podpora DDR3 a DDR4 u jednoho typu procesoru dnes již nehrozí, a to právě kvůli integrovanému paměťovému kontroleru, ovšem právě to si má Intel na nás chystat. I tak si musíme počkat na generaci, která vedle staré technologie a využije i DDR4. A chystané Broadwell, jež jsou již v podstatě za rohem, takovou generací rozhodně nebudou. Však už jenom to, že sklady firem přetékají vyrobenými a dosud neprodanými čipy DDR3 je dostatečný důvod pro to, aby byl nástup DDR4 pozdržen.





Co si má tedy Intel chystat? V podstatě něco podobného jako v případě čipové sady P35 Express, čili podporu obou typů pamětí. Využít se má k tomu nový formát slotu DIMM, takzvaný UniDIMM (Universal DIMM), do nějž budeme moci zasunout paměti DDR3 i DDR4 pro 260 pinů. A prvními procesory, které budou moci něco takového využít, mají být chystané Core "Skylake", čili generace nastupující za Broadwell, kterou si Intel chystá pro příští rok. Jejich integrovaný paměťový kontroler tedy bude podporovat DDR3 i DDR4, což se má týkat i světa notebooků a jeho SO-DIMM.





To ale neznamená, že na deskách se sloty UniDIMM budeme moci využít dnešní moduly DDR3 DIMM. Zapotřebí budou zcela nové moduly UniDIMM, jež se však budou dodávat s levnějšími DDR3 (standardními i LP) nebo dražšími DDR4, které by měly být s postupně vysychajícími zásobami čipů DDR3 levnější, až je zcela nahradí.

Modul pro UniDIMM bude mít rozměry 69,6 x 20 mm, čili bude podstatně kratší než DIMM a spíše se bude blížit modulům SO-DIMM. Standardem pro DDR3/LPDDR3 UniDIMM budou paměti s frekvencí 1866 MHz a DDR4/LPDDR4 mají začínat na 2666 MHz, což bude standardní frekvence pamětí pro Skylake. Pro výkonnější počítače budou připraveny i další standardy, a to 2133MHz moduly DDR3 a 2933MHz DDR4 a samozřejmě budou k dispozici i rychlejší paměti, ale nepůjde o standard.

Intel si však bude muset své UniDIMM prosadit, protože jde o jeho dítko a ne o něco, s čím by přišel JEDEC. Zájem ale už vyjádřily firmy Kingston a Micron.

Zdroj: techPowerUp
reklama