reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DDR5-4800 se ukázaly i v testech na Alder Lake-S

16.3.2021, Jan Vítek, aktualita
DDR5-4800 se ukázaly i v testech na Alder Lake-S
Paměti DDR5 už pomalu přichází a ve světě PC by se měly objevit společně s generacemi AMD Zen 4 a Intel Alder Lake. A právě na testovacím systému s Alder Lake-S byly nyní otestovány paměti DDR5-4800, i když o výsledky nyní ještě nejde.
Můžeme se těšit na to, že se nám po letech opět zvedne paměťová propustnost v PC díky nové generaci DRAM v podobě DDR5. Díky tomu by mohly nastoupit také nové výkonnější integrované grafiky, jejichž výkon nízkou propustností hlavní operační paměti zvláště trpí a dlouhodobě představuje brzdu ve vývoji. 
 
 
Čínský výrobce pamětí Longsys nyní zveřejnil výsledky testů, které se týkají právě testovací platformy Intelu s procesorem Alder Lake-S. Testovány byly dvě sady modulů, jedna se single rank a kapacitou 16 GB a druhá dual rank s kapacitou 32 GB, ovšem obě měly stejnou efektivní frekvenci 4800 MHz a stejné časování CL40 (40-40-40-77). Nad takovým časováním by si pochopitelně každý v případě DDR4 leda odplivl, ale ve vývoji pamětí prostě platí, že s růstem taktů rostou i hodnoty časování.
 
Sestava byla založena na raném inženýrském vzorku (ES1) procesoru Alder Lake, který pracoval pouze na 800 MHz, což vypovídá o její celkové vyspělosti, ale o výsledky zde ještě vůbec nejde. Firma Longsys si především ověřovala, že dané paměti jsou schopny pracovat na platformě s Alder Lake
 
BIOS ukazující informace o 32GB paměťové sadě
 
 
Výsledky s paměťmi DDR5-4800 z testu AIDA64 nás tak nenadchnou, neboť dnes je dalece předčí i zcela běžné moduly DDR4. Ovšem paměti DDR5 využijí namísto jednoho 64bitového kanálu pro přístup k jednomu modulu dva 32bitové, což se má odrazit na celkovém výkonu právě tak, jak ukazuje následující tabulka, kde se naměřené výsledky srovnávají s DDR4.
 
 
Výrazně rychlejší je zde čtení i zápis a zrychlilo se také kopírování dat, ale už ne o tolik. Ale jak je vidět, to alespoň zatím přichází za cenu téměř dvojnásobné latence. 
 
Intel Alder Lake-S by mohla být vůbec první desktopová platforma, která přijde s podporou pamětí DDR5, ovšem zároveň s nimi by měla podporovat také dnešní DDR4, k čemuž budou vybaveny její kontrolery. Lze tak počítat s tím, že opět přijdou na trh dva druhy desek a ty se sloty pro DDR4 budou spíše levnější se slabšími čipsety. 
 
Zatím také stále platí, že Alder Lake-S očekáváme ještě v tomto roce, ale pochopitelně můžeme počítat s jejich pozdějším nástupem, aby generace Rocket Lake-S dostala prostor. 


reklama