reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell ohlásil 30" 4K monitor typu OLED

7.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Dell ohlásil 30" 4K monitor typu OLED
Společnost Dell se na CES 2016 pochlubila novým 30" monitorem UltraSharp, který nezaujme ani tak svým rozlišením 4K/Ultra HD, ale především svým displejem typu OLED. Jde o jeho první model tohoto typu.
Dell UltraSharp 30 4K OLED ale není jedinou novinkou v nabídce této firmy, ale bude asi tou nejzajímavější. Vedle něj tu máme ještě první displeje s označením InfinityEdge a také pár monitorů s bezdrátovou konektivitou.





Nový OLED monitor bude tedy novou vlajkovou lodí mezi profesionálními modely firmy Dell a je zřejmé, že bude určen pro designéry a vůbec lidi pracující s grafikou, fotografiemi a videem. Jeho kontrastní poměr je 400.000:1, a to statický díky samotné povaze OLED, kde jas netvoří diody či trubice v podsvícení, ale samotné RGB subpixely. Ty se tak mohou prostě vypnout, což zajistí opravdovou černou barvu, a tedy i vysoký kontrast. Další výhodou je velice rychlá odezva, a to pouze desetina milisekundy, což snadno předčí i ty nejrychlejší panely typu TN. Dell také myslel na problémy OLED displejů, které časem degradují, respektive se na ně "vypaluje" dlouho zobrazovaný obraz. Tomu má zabránit jistý algoritmus zahrnutý v samotném firmware.

Mezi další specifikace monitoru patří až 120Hz obnovovací frekvence (nezaručeno), 10bitové zobrazení barev s pokrytím AdobeRGB ze 100 procent a DCI-P3 z 97,8 procent a také se nezapomene na rozhraní USB s konektorem C.

Dell UltraSharp 30 4K OLED bude k zakoupení již od března, ovšem připravit si na něj musíme 4999 dolarů, tedy nějakých 125.000 Kč. Doufejme ale, že tato vlašťovka je jen předzvěstí velkého hejna, které postupně srazí cenu OLED monitorů na přívětivější úroveň. Na to ale čekáme už velice dlouho.





Dell UltraSharp InfinityEdge jsou zase monitory chlubící se velice tenkým rámečkem, přičemž připraveny byly v 27" verzi s rozlišením Quad HD a 23,8" podobě s klasickým Full HD. Výrobce udává, že mají flexibilní stojany s otvorem pro kabely, dokáží zobrazit přesné barvy a mají bohatou výbavu rozhraní. Na podrobnosti si ale počkáme, ale ne dlouho. Prodávat se mají od února za 719 USD a 349 USD.

Nakonec je tu nová dvojice Dell UltraSharp 24 a 23 Wireless vybavená technologií Miracast pro bezdrátový přenos obrazu z počítače s Windows nebo telefonu/tabletu s Androidem. Menší model nabídne zabudované reproduktory a také stojan s možností bezdrátového dobíjení mobilních zařízení, a to za cenu 429 USD (k dispozici od března). Větší 24" model bude asi vybaven tím samým, ale s cenou 469 USD.

Zdroj: Hexus.net
reklama