reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Der8auer vyhnal takt RX 6900 XT s novou verzí GPU na rekordních 3,2 GHz

22.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Der8auer vyhnal takt RX 6900 XT s novou verzí GPU na rekordních 3,2 GHz
Der8auer si vedle "dekapitování" procesorů občas také pohraje s tekutým dusíkem a nyní padla volba na grafickou kartu PowerColor Radeon RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate, která ani ve výchozí podobě nemá špatné chlazení. 
PowerColor Radeon RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate je vybaven vodním blokem umístěným (mimo jiné) na GPU Navi 21 XTX. Přesněji řečeno jde ale o GPU Navi 21 XTXH, které se od původní verze liší tím, že už nemá uměle omezený limit taktovací frekvence na 3 GHz. Ten byl posunut až na 4 GHz, což overclockerům konečně umožní jít výš a vypadá to, že aktuální limit je již dostatečný. 
 
 
Krom karty PowerColor Radeon RX 6900 XT Liquid Devil Ultimate obsahuje novou verzi Navi 21 XTXH ještě také model ASRock OC Formula a časem asi přibydou i další, nicméně takovéto modely jsou zajímavé asi pouze pro profesionální overclockery, kteří nahradí původní chladič velkým dutým měděným blokem, který se plní tekutým dusíkem. 
 
 
Pokud jde ale o původní chladič, s ním dokázala čip na kartě PowerColor pracovat na taktu 2820 MHz (+ 280 MHz) a teplotě 86 °C, což platí konkrétně pro 3DMark Time Spy, neboť v jiné zátěži to může být odlišné. 
 
 
Pak přišel už na řadu tekutý dusík, díky němuž mělo GPU velice podobnou teplotu jako s vodním blokem, ovšem v minusové škál a GPU se díky tomu mohlo dostat až na 3225 MHz, čili o dalších 400 MHz výš. Další ladění už nepřineslo vyšší takty, takže 3225 MHz byla konečná, ovšem i tak jde pochopitelně o světový rekord pro RX 6900 XT jednoduše díky tomu, že starší karty mají ono 3GHz omezení. 
 


reklama