reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové Kaby Lake jsou na cestě, co nabídnou?

22.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Desktopové Kaby Lake jsou na cestě, co nabídnou?
Společnost Intel chce ještě v tomto roce přijít se sedmou generací procesorů Core, čili s Kaby Lake. Nyní se už můžeme podívat na seznam nových modelů a na jejich specifikace, takže jak se budou lišit od Skylake?
Procesory Kaby Lake by již naplno měly využít toho, čeho je schopný intelovský 14nm výrobní proces, neboť jde po Broadwell a Skylake již o třetí generaci založenou na něm. Tu jsme přitom ani nečekaly, neboť dle starších plánů měly po Skylake následovat již 10nm Cannonlake, takže tu stále budeme mít vedle 14nm procesorů také stejný socket a možnost využít stávající pevné desky, i když se chystá nová generace čipových sad 200 Series (Union Point). Ovšem i kdyby tu zůstaly pouze 100 Series, výrobci desek by bezpochyby připravili mnoho nových modelů, jako to předvedli v případě Broadwell-E, v jejichž případě nemají k dispozici nové čipové sady.

Intel prý nově plánuje rozdělit platformu LGA 1151 na tři podkategorie, a to Standard Power, Low Power a Ultra Low Power, což je definováno hodnotami TDP procesorů. Na první pohled to nemění nic, ale očekává se, že na trh přijdou desky, barebone či celé počítače, v nichž nebude možné využít jiné procesory, než ty z vhodné kategorie. Uvidíme, co z toho nakonec bude.





Rozdělení procesorů mezi Standard Power (95 W - jinde se uvádí 91 W), Low Power (65 W) a Ultra Low Power (35 W) nijak nevybočuje z toho, na což jsme si už zvykli. Čili mezi 95W procesory budou patřit pouze odemčené modely K, které budou vévodit těm nejlepším sestavám s Kaby Lake a půjde dle očekávání o jeden Core i7 a jeden Core i5. Při porovnání s aktuálními Core i7-6700K a Core i5-7600K budou změny pochopitelně především v nastavených taktech. Core i7-7700K nabídne takt 4,2 až 4,5 GHz, což je o 200 až 300 MHz více, ovšem 4,5 GHz není nic, co by odemčený Skylake nezvládl s prstem v nose. U těchto procesorů tak bude záležet především na schopnostech přetaktování, a to zůstane tajemstvím až do doby, než se dostanou na trh či alespoň k recenzentům.

Nejlepší standardní Kaby Lake bude Core i7-7700 s taktem 3,6 GHz, což je také v základu o 200 MHz více v porovnání s Core i7-6700. Můžeme tak očekávat, že maximální takt bude 4,2 nebo 4,3 GHz. Slabší Core i5-7600 v porovnání s Core i5-6600 bude mít také o 200 MHz vyšší základní takt, přičemž ten maximální také ještě není znám. Podobným stylem můžeme pokračovat i při srovnávání zbylých Core i5 a Core i7. Ještě také uvidíme, proč do tohoto výčtu nespadají ještě Core i3, ale z dosavadních zkušeností je nejpravděpodobnější to, že tyto procesory nebudou patřit do úvodní várky a přijdou o několik měsíců později po boku ještě slabších Pentií a Celeronů.

Pokud Kaby Lake nabídnou něco nového, měla by to být grafická jádra, i když dosavadní informace nemluví o 10. generaci, ale o 9,5. generaci, což moc nadějí ve velké změny nevzbuzuje. Mimo jiné můžeme očekávat iGPU HD 615 a 620, což nám pochopitelně vůbec nic neřekne. Zbývají tak jen fámy, jež říkají, že iGPU v Kaby Lake při srovnání procesorů nové a staré generace nezískaly nic zásadního navíc, co se týče taktů nebo shaderů.

Zdroj: OCaholic
reklama