reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky Gigabyte s AM4 vyfoceny, co nabídnou?

28.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Desky Gigabyte s AM4 vyfoceny, co nabídnou?
Můžeme se těšit na novou generaci základních desek se socketem AMD AM4, která bude určena pro procesory Zen i nová APU BristolRidge. Na dvě takové se už můžeme podrobně podívat, na svědomí je má společnost Gigabyte.
Základní desky AMD s AM4 nás mohou zajímat více než chystaná nabídka Intelu už jen proto, že jde o podstatnou inovaci přichystanou po delší době. AM4 totiž nahradí starší AM3+ i FM2+, poprvé přinese kompatibilitu s paměťmi DDR4 i jiné novinky, a podstatně tak modernizuje své platformy. Zajímavé je také právě spojení CPU a APU do jedné základní platformy, která zezačátku nabídne tři hlavní verze čipsetů - low-endový A320, B350 střední třídy a nejlepší X370.





My se můžeme podívat na podrobné fotografie nových základních desek Gigabyte, které se objevily na korejském serveru Bodnara. Jde o dva modely, jež sdílejí stejný formát a čipovou sadu, čili Micro ATX a B350.







První nejmenovaná základní deska obsahuje dva sloty PCI Express 3.0 x16 plus jeden x1, dále je vybavena rozhraním M.2 s podporou NVMe, šesti porty SATA 6 Gbps, čtyřmi sloty pro paměti DDR4 a na zadním panelu má ucházející výbavu dvou USB 2.0, čtyř USB 3.0, dvou USB 3.1, PS/2, D-Sub, DVI a HDMI, RJ-45 a tří zvukových konektorů. Právě o audio se postará již dlouho známý ALC887 od firmy Realtek pracující vedle kvalitních kondenzátorů Chemicon.





Podívat se můžeme také na odhalenou čipovou sadu B350, která bude potřebovat jen miniaturní pasivní chladič a dále tu máme ukázku z BIOSu. Vyfocená obrazovka se týká nastavení pamětí, kde nastavené výchozí napětí 1,2 V jasně ukazuje, že jde o moduly s čipy typu DDR4.






Druhá deska už má své známé označení a jde o GA-B350M-D2 určený pro OEM sestavy a jí se týkají dvě poslední fotografie. Vybavena je také sedmifázovým napájením procsoru, ale už jen dvěma paměťovými sloty, jedním PCI Express 3.0 x16 a dvěma x1, čtyřmi SATA 6 Gbps a její výbava mezi zadními porty je také trošku chudší.





Máme tu dva USB 2.0, tři USB 3.0, jeden USB 3.1, mezi obrazovými konektory chybí HDMI a jinak nabídka zůstala stejná.





Deska dále nese identické audio s ALC887 a o gigabitový Ethernet se postará Realtek 8111G.

Zdroj: Bodnara
reklama