reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digimanie slaví - 1111 svíček na dortu!

19.12.2005, Petr Hájek, článek
Digimanie slaví - 1111 svíček na dortu!
Náš online magazín Digimanie věnovaný digitální fotografii slaví neobvyklé výročí - 1111tý produkt ve své databázi digitálních fotoaparátů. K tomuto výročí jsme si přichystali článek o tom, jak můžete obsah databáze na Digimanii sami co nejefektivněji využít.
Formulář pro výběr dvojice digitálů k porovnání nalezneme přímo pod položkami "Menu" a "Digitální fotoaparáty" nalevo a jeho ovládání již nemůže být jednodušší - kliknutím na malou šipečku dolů se rozevře seznam všech dostupných modelů, kterým můžete listovat s pomocí myši či klávesnice. Mimochodem, velmi praktické je, že při hledání kupříkladu značky Sony nemusíme listovat stovkami modelů, ale postačí, když na aktivním boxu vypíšeme první písmeno požadované značky, konkrétně u "Sony" nás první stisk "S" přenese pouze na "Samsung," pokud je nám to málo, musíme napsat písmena aspoň dvě, tedy: "So" a jsme u Sony, následující výběr žádaného modelu je již zcela na libovůli uživatele.



A co se to vlastně ze srovnání dozvíme? Prakticky vše podstatné, počínaje názvem produktu, výrobcem, přes typ aparátu a rozlišení, až po parametry fyzické, váhu a rozměry či cenu aparátu (pouze u některých modelů). Jak je zřejmé ze zobrazení, tento způsob je velmi vhodný, pokud zamýšlíte porovnat 2 favority a chcete mít pěkně najednou na očích, čím se oba vybrané kousky liší.



Náhledovou fotografii si můžete zvětšit klepnutím na malý obrázek fotoaparátu, pokud tak učiníme, kromě větší fotografie zůstanou na monitoru také specifikace daného modelu a pod specifikacemi se nám objeví ještě časová osa, na níž je červeně zdůrazněn zvolený typ spolu s dalšími modely uvedenými příslušný měsíc. Číslo u šedého čtverečku samozřejmě značí datum uvedení. Na časové ose je rovněž možno zvolit přímo vybraný rok. Kliknutí na "param" za každým digitálem vpravo zobrazí zvětšený náhled a specifikaci přístroje.




Při hledání vytouženého modelu v databázi lze použít i našeho průvodce, a to buď jeho verzi pro začátečníky či pokročilé. Jak již samotný název napovídá, průvodce pro začátečníky je jednodušší a přehlednější, průvodce pro pokročilé umožňuje pečlivější nastavení požadovaných parametrů a jeho výsledkem je tím pádem užší skupina aparátů.




Oba průvodci jsou plně interaktivní a jejich obsluha je opět mimořádně jednoduchá, veškeré ovládání spočívá v přečtení doprovodného textu, rozhodnutí uživatele a následném výběru z aktivní nabídky + její potvrzení, jež nás přenese k další otázce. Výběr digitálů lze postupně omezovat dle typu aparátu, rozlišení čipu, přítomnosti optického zoomu, možnosti záznamu videa a řady dalších parametrů. Na závěr se u obou verzí samozřejmě dozvíme, jaké digitály námi zadaným kritériům vyhovují.




Pokud vám snad na mysli vytanul nějaký zlepšovák, jak prohlížení databáze modelů zkvalitnit či zpříjemnit, stejně tak pokud vám chybí nějaká zásadnější funkce, neváhejte a dejte nám vědět, ať již přímo na mail či pod článkem v diskusi...
reklama