reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díky světluškám máme o 60 % efektivnější OLED

25.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Díky světluškám máme o 60 % efektivnější OLED
Studie světlušek pomohla výzkumníkům k navržení nového typu OLED, který je o 60 procent efektivnější než jeho předchůdce. Mohou za to především nové poznatky o konstrukci jejich chitinové "lucerničky", na níž jsou nové OLED založeny.
Právě světlušky jsou v přírodě tvorové s jedním z nejefektivnějších systémů tvorby světla, takže není divu, že se právě jimi vědci inspirovali při vývoji nového typu OLED. Nešlo však o samotný zdroj světla, ale o uspořádání okolního obalu, který mají světlušky vyroben z chitinu. Právě ten se výzkumníci pokusili napodobit a výsledkem jsou mnohem efektivnější, a tedy i výkonnější OLED.





Jak je vidět na okolních obrázcích, povrch lucerničky paní světlušky není rovný a hladký, ale je tvořen jakýmisi vroubkovanými šupinami s velikostí zhruba deset mikrometrů. Ty umělé jsou vytvořeny z UV rezistivní pryskyřice a i když po zvětšení vypadají jinak, výsledek je pozoruhodný.





Světluškami se inspirovali konkrétně lidé z Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), kteří vytvořili "a bioinspired organic light-emitting diode (OLED)". Výsledné OLED nebyly jen o 60 procent efektivnější, ale také tvořily o 15 procent širší kužel světla.





Vzhledem k tomu, že pro zvýšení efektivity OLED stačilo využít jen speciální šupinatou vnější vrstvu, nic nebrání tomu, aby mohla v dohledné době začít jejich výroba ve velkém. Potenciál je zřejmý - displeje s ještě větším jasem, dynamickým rozsahem a potenciálně i s kvalitnějším obrazem při sledování z úhlu. Lidé z KAIST tak aktuálně hledají partnera, který bude mít o jejich technologii zájem a využije ji ve svých produktech a současně pracují na jejím dalším vylepšení.

Zdroj: Hexus.net
reklama