reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doba pokřivená: ohýbáme displeje

14.11.2013, Pavel Kovač, článek
Doba pokřivená: ohýbáme displeje
V poslední době se stále mluví o displejích, co nejsou ploché, ale různě zakroucené, ohnuté, či jinak pokřivené. Prozatím však většina konceptů nemá valný smysl a reálné nasazení jaksi postrádá širší podporu. Jaké jsou možné scénáře?

Trochu historie na začátek


Pokud se podíváme do historie, nejsou různě prohnuté displeje ničím nového. Vzpomínáte na staré CRT televize? Ano, u nich byla zakřivené plocha nutná z důvodu technologie, byla opačným směrem než dnes a postupně se jí výrobci snažili zbavit. Navíc ono zakřivení si výrobce nemohl moc určit. Vycházelo z fyzikálních vlastností, které se jen několik málo obrazovek snažilo přelstít. Poloměr byl tedy dán, karty rozdány a nic s tím nešlo dělat.





Poté přišly LCD obrazovky a plazma obrazovky. Plazma měla plochu pěkně rovnou už v základu a prakticky s tím nešlo moc dělat. Teoreticky by samozřejmě šlo vyrobit zakřivenou plazma televizi, ale k čemu? Stejně tak lze vyrobit ohnutý LCD panel. Sice by to stálo hodně peněz, ale je to možné. Nic tomu nebrání. Tak proč se objevují ohnuté displeje až nyní? S příchodem OLED? Odpověď je až nebezpečně jednoduchá. OLED displeje jsou totiž z valné většiny pružné už v základu a pokud se vyrobí prakticky jakýkoli OLED, lze jej následně lehce či více ohnout. Můžete tak z továrny sypat tuny rovných displejů, které si Samsung, Sony, Apple či Franta z Horní Dolní následně ohne do svého produktu, jak mu to specifika umožňují. A v tom je to největší kouzlo. Displeje jsou přepravovány stejně jednoduše jako stávající LCD, tedy v rovné poloze. Balení je tak menší, náklady nižší atd. A to jsou přesně ty důvody, proč se objevují ohnuté displeje až nyní. Důvod je skutečně takto prostý. Cena.

Dokonce se objevují zahnuté LCD displeje. Např. firma Sony má televizi s úhlopříčkou 65", jde o LCD a je zahnutá. To je jeden z důkazů, že vyrobit ohnutý LCD displej není až tak velký problém. Problém je ona cena a fakt, že linky nejsou na zahnuté LCD připraveny. Jde prakticky o kusovou výrobu, a to v dnešním světě není možné.

V nedávné době se objevila recenze na televizi LG 55EA9800 na serveru DisplayMate, která pojednává o obrazové kvalitě. Co je však nejzajímavější, je zmínka: "One reason for curving the screen is just because it can be done with OLEDs, while LCDs and Plasmas cannot." Tedy tato televize je ohnutá, protože to jde. Pokud však budete pokračovat ve čtení dál, tak zjistíte, že ohnutý displej má i jiné výhody. Největší výhodou je eliminace odlesků. Stejně jako u krycího skla přístrojové desky v autě je prohnutí u displejů, resp. televizí, perfektní k zamezení odlesků. Výrobci již nebudou tolik muset řešit drahá krycí skla. Postačí prakticky obyčejné plexisklo. Ostatně celou recenzi si můžete přečíst na stránkách DisplayMate. Tímto modelem odstartovala LG éru ohnutých displejů, televizí, mobilů...


Přichází OLED


A právě příchod OLED přinesl velkou změnu. To, že jsou světlo emitující buňky nanášeny na ohebný plast a jsou pružné, je jednoduše řečeno výhra. Již se nemusíte tolik bát při přepravě o poškození. Spadnul kontejner? Nevadí, displej to "odpruží". To všechno jsou ovšem pouze podružné výhody OLED. Hlavní tkví v tom, že si displej ohne opravdu každý do podoby, jakou potřebuje. Nemáte tak problém vyrobit z jednoho displeje hned několik zcela vizuálně odlišných zařízení. Stačí mít jen dostatečnou fantazii. A právě zde je asi největší kámen úrazu. Tato fantazie u většiny zařízení končí na "cool" efektu z ohnutého displeje. Zatím totiž telefony s ohnutým displejem (tedy zatím jen jeden) nepřináší nic převratného. Asi největší novinkou je fakt, že při kolébání na strany se telefon probudí a ukáže čas. Při rychlém zhoupnutí přeskočí skladbu v přehrávači. To jsou ovšem jen třešničky na dortu, které nic velkého neznamenají. Není to stejně velký boom jako s příchodem dotykových displejů.




Zdroj: Engadget.com


Situace došla natolik daleko, že v polovině léta vypsal Samsung soutěž pro designéry, aby navrhli koncept jakéhokoli zařízení s ohnutým displejem. Je vidět, že Samsung chce využít ohnuté displeje jak to jen jde, bohužel neví jak. Takový Galaxy Round má několik výhod, které sice na první pohled nemusí být zřetelné, ale časem se mohou vyplatit. Napadlo někoho, že prohnutý mobil či tablet by mohl být odolnější na mechanické poškození? Když zkrátka spadne lidově řečeno "čumákem" na podlahu, tak se u rovného displeje obvykle něco pokazí. U zakřiveného dojde k pružnému dopadu a vlastně se nemusí nic stát. Samozřejmě to není všemocné, ale rozhodně toho mohou výrobci využít. A nejspíš také časem využijí. Už vidím ty PR prezentace, kde házejí s mobilem proti zdi a následně na něm hrají naštvané ptáky.




Samsung Galaxy Round


Ale jako každá nová technologie jsou i ohnuté displeje na svém počátku málo využité. Nenaplňují svůj potenciál, protože jej výrobci neumějí využít. V tomto ohledu by bylo potřeba, aby do hry vstoupil nějaký hodně odvážný a silný hráč, jako byl v posledních dekádách Apple. Ten bohužel postupně ztrácí dech a na novinky až tolik nemyslí. Samsung má sice velké ambice, ale nemá schopnost vytvořit něco opravdu převratného. Spíš se postupně posouvá ve vývoji, jak mu to technologie umožňuje.

Ohledně ohnutých displejů bylo již vytvořeno nespočet konceptů, které se ovšem většinou nesetkaly s valným úspěchem. Valná většina si pohrává s myšlenkou schování displeje do ruličky v případě potřeby jejich vysunutí jako plátna.





Bohužel jsou to velmi nešťastná řešení. Displej není dostatečně chráněn před mechanickým poškozením, nelze jej ovládat dotyky, pokud není položen a o pohodlí při čtení se také nedá ani moc hovořit. Zkrátka u ohnutých displejů se naráží na použitelnost. To, že bude něco zakřiveného, ještě neznamená, že to lze využít v praktickém životě. Všichni si dobře vzpomínáme na klasické papírové noviny, které se v ruce různě kroutí. V kavárnách na ně mají obvykle připraveny držáky pro pohodlné čtení. Bylo by potřeba podobný držák i pro e-noviny stejného konceptu? Nejspíš ano.

Ve výsledku budou ohnuté displeje stejně nasazovány ve stavu, kdy s nimi uživatel nemůže prakticky manipulovat. Pouze dojde k ohnutí pro daný účel a budou působit jako taková interaktivní samolepka na pevném povrchu. V tomto ohledu nejreálněji vypadá koncept firmy Audi na vyzdobení aut.





A co tablety? Je u nich možné nasazovat ohnuté displeje? Principiálně samozřejmě ano, ale zde se naráží na jiný problém. Samotné tablety jsou totiž hodně velká zařízení a obvykle si je musíte strčit někam do batohu mezi knihy či sešity. Takový ohnutý tablet by mohl mít pár drobných výhod, ale skladování by bylo hodně náročná na prostor a ve výsledku by se mohl takový tablet rychleji poškodit. Nyní nemyslím samotný displej, ale spíše rám. Takže nasazení ohnutých displejů v tabletech nás asi nečeká. Nehledě na to, že vnitřnosti tabletu jsou obvykle na běžném tištěném spoji, který je rovný. Znamenalo by to tedy další problémy při vývoji, a tak se s prohnutým tabletem asi nesetkáme. Pokud se nebude ovšem jednat o vyšperkování např. hrany tabletu, zde by se nějaký pokus objevit mohl.


Zaplaví OLED celý svět?


Ač se to může zdát jakkoli nereálné, OLED představují opravdu velkou změnu v pojetí celého našeho konzumního života. Fakt, že jej lze ohýbat a montovat prakticky na cokoli, znamená velkou změnu. Časem se tak mohou vyrojit interaktivní obaly konkrétních produktů. Co třeba taková limonáda v plechovce, na které je OLED? Díky tomu by se mohl pěkně vyrábět jen jeden typ produktů pro celý svět a jen by se měnil jazyk zobrazovaný na OLED. Ano, zatím je to zcela utopická představa, ale je možné, že se jí dožijeme. Jakmile se opravdu OLED zlevní na tu cenu, která byla propagována na jeho začátku, čeká nás "doba ohnutá" se vším všudy.




Zdroj: Cyonara


Ale cena není jediným klackem hozeným pod nohy ohnutým displejům. Na letošním veletrhu IFA se objevilo hned několik OLED televizí se zakřivenou obrazovkou. To všichni víme. Ovšem co se již tolik neví, je fakt, že většina z nich měla problém s tzv. mrtvými pixely. A nešlo o jednotky či desítky pixelů. Na obrazovce se často vyskytovalo i stovky mrtvých a stále svíticích pixelů, resp. subpixelů. Vzhledem k tomu, že jde o kusy, co jsou určeny pro výstavy a tudíž jistě o něco lépe prověřeny na funkčnost, je to smutná vyhlídka. Jak je vidět, OLED má stále velké problémy a jen tak jej něco nespasí. Proto je představa, kdy OLED zaplaví celý svět, zatím hodně utopická a téměř nereálná. Tedy zatím.


Jiná technologie?


A jsou vůbec nějaké nové technologie, které by mohly konkurovat OLEDu? Možná ano. Ale vzhledem k tomu, že se výrobci dali doslova na válku ohnutých OLED televizí a displejů obecně, nelze očekávat, že by onu jinou technologii prozradili dříve, než se zaplatí vývoj OLED. To znamená, že nás čeká doba, kdy s námi současné technologie budou i dvě dekády. Teprve poté se možná objeví "spásná" technologie, co nahradí ty proklatě problémové OLED. Ale přece to všichni věděli, že bude problémová, tak co se divíte.

Jistá naděje tu ovšem stále je. Pokud se objeví nějaký nový výrobce, či začne být tlak velkých firem na problémy s OLED a ohnutými panely obecně velký, možná se některý z výrobců odváží jít s kůží na trh a představit onu spásnou technologii. Ale to už je opravdu věštění z křišťálové koule, která je v redakci už hodně obroušená od neustálého leštění.


Ohnutí, shrnutí, narovnání


Co tedy od ohnutých displejů očekávat? Na první pohled je to jen móda, která je stejná jako v 90. letech jóga. Ovšem za tím vším je vždy něco zdravého. Cvičení jógy jistě protahovalo alespoň svaly a odpočinuli jste si. Stejně tak ohnuté displeje mají své dobré vlastnosti a nejde jen o módu. Hlavní přednost vidím v eliminaci odlesků, které jsou nedílnou součástí každého dnešního rovného displeje. V autech se to na přístrojové desce kompenzuje právě zahnutým krycím plexisklem. Pokud se začnou hromadně vyrábět ohnuté displeje, tak máme po problémech s odlesky. Sice to není stoprocentní, ale rozhodně to pomůže.

Další výhodou je vyšší odolnost takových displejů. Tím, že je pružný a může být i pružně uchycen, je velmi odolný na náraz či pád.

Jsou zde ovšem i překážky. Tou asi největší jsou čipy a tištěné spoje. Ty jsou dost náchylné na ohnutí, pokud vůbec jdou. A vyrobit tištěný spoj, co je ohnutý na požadovaný poloměr, je dost finančně náročné. Právě kvůli tomu se ohnuté displeje budou z počátku vyskytovat hlavně u televizí, kde ono zahnutí není tak extrémní, resp. poloměr je velký a tištěný spoj stále může být v rovině.
Budou zakřivené displeje v budoucnu běžné?
V anketě šlo hlasovat od 14.11.2013 do 9.10.2014. Počet hlasujících: 29
Ano, jistě!76 %
Ano, ale jen minoritně.17 %
Ne, vždy budou jen jako exotika.7 %
Ne, zcela zmizí.0 %
reklama