reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dočkáme se nakonec systému Microsoft Android?

19.4.2016, Michal Hala, aktualita
Dočkáme se nakonec systému Microsoft Android?
Končí definitivně pokus prosadit mobilní verzi Windows? Steven J. Vaughan-Nichols domnívá, že Microsoft teď vsadí vše na vývoj vlastních aplikací pro Android a možná se dočkáme i jeho vlastní verze Androidu. A je taková změna kurzu pro Redmond riziková?
Po ne až tak dávné konferenci Microsoft pro vývojáře Build 2016 v San Franciscu se na základě prezentovaných produktů i sdělených prohlášení vysokých představitelů redmondského giganta začínají objevovat komentáře ohledně budoucí strategie společnosti, včetně aktuálních drobných korekcí i zásadnějších změn kurzu.

Steven J. Vaughan-Nichols z Computerworldu si na základě sdělení z uvedené konference, že Windows 10 Mobile letos nejsou prioritou, myslí, že Microsoft se prioritně zaměří na vývoj aplikací pro Android a vlastně tak víceméně vzdává úsilí o prosazení vlastního operačního systému pro mobilní telefony. Nejdřív stručně probereme Vaughan-Nicholsovi argumenty a pak přidám svou vlastní polemiku s jeho názorem.

Vaughan-Nichols nejprve připomíná klíčová čísla – po loňském nepříjemném propadu se podle Gardnerů dostal tržní podíl mobilních Windows někam na 1,7 %. Podle redaktora Computerworldu je to jasný důkaz nezájmu jak uživatelů, tak vývojářů. Podle jiných čísel od IDC mají mobilní Windows 2,2 % mobilního trhu. Buď jak buď, ať tahle čísla vůbec nevypadají dobře.

Podle Vaughan-Nicholse se na základě uvedených výsledků Microsoft teď místo na mobilní Windows soustředí na vývoj aplikací pro Android a možná vydá i vlastní verzi tohoto systému. Příznakem soustředění na Android je, že společnost portuje aplikace dříve typické pro Windows do prostředí Androidu. Jako příklad uvádí třeba Cortanu.


Microsoft Android


Dále usuzuje, že za nákupem Xamarinu je snaha umožnit provoz .NET Frameworku a programů psaných v jazyce C# na Androidu (a iOS). Forrester Research mluví o cross-platformní strategii Microsoftu. Slabina uvedené argumentace ohledně Xamarinu podle mě tkví v tom, že se dá interpretovat i obráceně – jako snaha přetáhnout vývojáře do vlastního ekosystému a přitom jim nechat možnost i nadále vyvíjet i pro Android a iOS.

Nakonec Vaughan-Nichols zmiňuje už rok trvající spolupráci mezi Microsoftem a Cyanogenem. Výsledkem této kooperace dvou významných hráčů podle něj bude buď přímo Microsoft Android, nebo systém pod jiným názvem, ale plný služeb Microsoftu a vazeb na jeho cloud. To nezní ani špatně, ani úplně nelogicky.

Teď ta slibovaná rizika takovéto redmondské strategie. Už delší dobu se objevují pokusy dostat Android na desktop – naposledy třeba Remix OS. Co když budou uvedené pokusy úspěšné? Dále se podle všeho teď Microsoftu začíná dařit v segmentu 2-in-1 (Surface, Surface Pro a Surface Book) a Android je v tomto segmentu konkurentem Windows 10. Měl by tedy vůbec podporovat konkurenční platformu? Na druhou stranu by čistě teoreticky mohl být vlastní redmondský Android zbraní proti cizím Androidům na desktopu – prostě záložní plán B.

Na rozdíl od Vaughan-Nicholse soudím, že Microsoft má dvě paralelní strategie. Jednak skutečně chce dostat maximum svých aplikací i služeb na Android i na iOS a jednak nevzdává ani mobilní Windows. Příští rok mají přijít telefony třídy Surface a vše může být rázem jinak. Pokud budou tyto novinky stát za to. Možná Microsoft jenom vyčkává, protože současné modely Lumia nejsou až tak moc úspěšné.

Navíc se podle mnoha příznaků zdá, že vývojáři začínají mít zájem o univerzální aplikace, což by časem znamenalo i dostatek aplikací pro mobilní Windows. Pozitivní na tom každopádně je to, že uživatelé budou mít v mobilním (a možná i desktopovém) segmentu pořád hodně na výběr.

Zdroj: Computerworld
reklama