reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dohoda o ukončení špionáže nefunguje, Čína ji porušila minimálně 7krát

20.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Dohoda o ukončení špionáže nefunguje, Čína ji porušila minimálně 7krát
Koncem září se USA a Čína dohodly, že nebudou podporovat ekonomickou špionáž. Americké technologie nicméně od té doby detekovaly minimálně 7 útoků vedených proti americkým korporacím, za kterými měla stát čínská vláda.
Jsou to tři týdny, kdy se Spojené státy americké a Čína dohodly, že nebudou podporovat ekonomickou špionáž mezi sebou (toto se netýkalo běžné státní špionáže, která vesele bují dál). Systém CrowdStrike Falcon, který monitoruje mnoho amerických společností proti útokům zvenčí, totiž od doby vzniku dohody zaznamenal sedm útoků z čínské strany, u kterých věří, že byly podporovány čínskou vládou. Tyto společností byly z obou technologií a farmacie.


Čínská vlajka

Zdroj:
Wikimedia Commons (public domain)


Všem těmto útokům se podařilo zabránit a zajímavé je, že k prvnímu pokusu došlo hned den poté, co vznikla tato dohoda. Některé z nich měla provést také skupina Deep Panda, která stojí za mnoha útoky z minulosti a Američané věří, že je přímo napojená na čínskou vládu. Ta údajně stojí za obrovským únikem dat z Office of Personnel Management, což se týkalo údajů dvou desítek milionů Američanů pracujících ve státních institucích včetně více než 5 milionů otisků prstů lidí, mezi nimiž bylo i nemálo zaměstnanců s bezpečnostními prověrkami. Jedním z velmi oblíbených útoků je údajně SQL injection.

Zdroj: crowdstrike.com, arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama