reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dollo 3D: 3D tiskárna, která tiskne další 3D tiskárny

13.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dollo 3D: 3D tiskárna, která tiskne další 3D tiskárny
Na Kickstarteru běží kampaň na projekt 3D tiskárny Dollo 3D. Co je její hlavní předností? Zaujme nízkou cenou a také tím, že je sama tisknutelná, takže je možné vyrobit další a klidně i větší tiskárny Dollo 3D.
Na Kickstarteru je možné objevit spousty zajímavých projektů, na které se jejich tvůrci snaží získat peníze od veřejnosti. S nevšedním nápadem přišel Benjamin Engel se svým otcem, který své zařízení pojmenoval Dollo 3D. Jedná se o 3D tiskárnu, která je schopná produkovat další 3D tiskárny, to je hlavní myšlenka projektu RepRap, jehož je Dollo 3D součástí. A Benjamin Engel s otcem doufají, že jim crowdfundingová kampaň pomůže přenést jejich nápad do reality.

Rám 3D tiskárny Dollo 3D je totiž navržen tak, aby se dal sestavit z částí, které 3D tiskárna sama vyrobí. Tímto způsobem je tak možné i snadno upgradovat velikost 3D tiskárny a vyrobit si nové a větší zařízení. Je tak možné mít tolik kousků Dollo 3D, kolik chcete, a výslednou novou 3D tiskárnou vytištěnou na té původní bude možné obdarovat například blízké.


Díky tomu, že je tiskárna sama vyrobena pomocí 3D tisku, je možné si ji jednoduše opravit i doma. To samé platí pro tvořivé i o vlastní modernizaci, u tohoto projektu se fantazii meze nekladou. Tvůrci projektu se právě proto také snažili o jednoduchost, tvrdí, že Dollo 3D může být sestavena během jedné hodiny z 15 3D tištěných dílů a 24 šroubů, neměl by tedy být problém si objednat jen jednotlivé díly a o vše se postarat.

Vzhledem ke své ceně se 3D tiskárna Dollo 3D hodí pro domácí použití, protože za příspěvek 350 dolarů (přibližně 8500 korun) bylo možné mít jeden z prvních kousků Dollo 3D doma, tato kapacita už je ale plná, a proto je možné mít sestavenou 3D tiskárnu už jen za 500 dolarů (přibližně 12 000 Kč) a výše. Není však problém za nižší příspěvek obdržet jednotlivé díly a Dollo 3D si sestavit doma, díly na rám je možné si i vytisknout. První kousky Dollo 3D by měli přispěvatelé obdržet tři měsíce po ukončení kampaně.

Kampaň však už nepoběží moc dlouho, protože má končit už za čtyři dny. Zároveň ani není jisté, jestli se do té doby stihne vybrat požadovaná částka, neboť z celkové sumy 50 000 dolarů (něco málo přes 1 200 000 korun) se zatím vybralo jen něco přes 13 500 dolarů. To v převodu do české měny dělá asi 330 000 korun. Přispívat na projekt je však několik dnů ještě stále možné.

Zdroj: Kickstarter

reklama