reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Domácí NAS WD My Cloud nyní až se 16 TB

13.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Domácí NAS WD My Cloud nyní až se 16 TB
Společnost WD si připravila nový čtyřdiskový model síťového úložiště MyCloud EX4, které díky čtyřem diskovým pozicím nabídne až 16 TB prostoru pro data. Ve skutečnosti bude ale lepší použít některé z diskových polí, stejně jako i jiné nabízené funkce.
WD MyCloud EX4 tedy patří mezi NAS a slouží pro ukládání, sdílení, zálohování a řízení velkého množství dat, která budou k dispozici přes síť. Výrobce přímo doporučuje pevné disky řady WD Red a ještě aby ne, když jsou z jeho produkce. Jde ovšem o disky, které jsou přímo určené k nasazení v NAS. Využívají tak technologii NASware 2.0, která má zlepšit jejich spolehlivost a chránit data v případě ztráty napájení či jiné poruchy. Pak tu je také 3D Active Balance Plus mající na starost vylepšení celkového výkonu disku a spolehlivosti v prostředí s vibracemi, což pro malou skříň se čtyřmi roztočenými disky platí.





WD My Cloud EX4 si můžeme vybrat jako holý NAS bez pevných disků nebo s již předinstalovanými disky a celkovou kapacitou 8, 12 nebo 16 TB. Nastavit pak můžeme disková pole RAID 0, 1, 5, 10, popřípadě mód spanning nebo JBOD. Uživatelé PC pak mohou na svém počítači provozovat zálohovací software WD SmartWare Pro a Apple má k dispozici samozřejmě Time Machine.

Samotný NAS pak může svůj obsah synchronizovat s dalším My Cloud EX4, což nám umožní mít data zálohována na jiném místě, což se hodí třeba pro případ živelných katastrof. Popřípadě lze využít také cloudové služby jako Amazon S3 nebo ElephantDrive. Spolehlivost také pomůže zlepšit zdvojené napájení a dva gigabitové ethernetové porty.

Pro multimédia je tu podpora DLNA/UPnP, iTunes, Twonky 7.2 či WD TV Live. Pak tu jsou také aplikace třetích stran jako aMule, Icecast, Joomla!, phpBB, phpMyAdmin a SqueezeCenter. A pochopitelně budeme moci využít i mobilní zařízení pro přístup k uloženým datům, a to díky aplikacím pro Android a iOS.

My Cloud EX4 mají být už zanedlouho k dostání v obchodech za doporučenou koncovou cenu 379 euro (bez disků), 799 euro (8 TB), 949 euro (12 TB) a 1999 euro (16 TB). Mobilní aplikace jsou k dispozici zdarma v příslušných obchodech. Záruka na samotný NAS je dvouletá.

Zdroj: TZ WD
reklama