reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené LCD monitory: listopad 2012

23.11.2012, Pavel Kovač, návod
Doporučené LCD monitory: listopad 2012
Máme tu další díl našeho pravidelného přehledu doporučených LCD monitorů pro jednotlivé způsoby využití. Jaký monitor je pro vaše potřeby ten nejvýhodnější? Jaký nejlepší je právě na trhu? Vše se dozvíte v článku.
Pokud si začnete vybírat LCD monitor, narazíte vždy na nepřeberné množství modelů. V internetových obchodech se počet aktuálních monitorů na trhu pohybuje kolem 500. Nechte toto zdlouhavé přehrabování na nás! Vždy se podíváme na aktuální nabídku a vytipujeme si pár modelů pro každou kategorii, resp. použití. Ušetříme Vám tak množství času!





1. kapitola – horké novinky na trhu, které mohou zahýbat s výběrem. Zkusíme si analyzovat vývoj ceny LCD monitorů jako celku a výhled do budoucna.

2. kapitola - vybrané nejlevnější monitory. Cenová relace do 4 000 Kč. V této kategorii nelze očekávat zázraky, avšak jsou zde modely co překvapí a mohou sloužit velmi dlouho. Zvláště v době e-IPS panelů.

3. kapitola – výběr LCD monitorů pro ty, co hledají levné varianty. Od monitorů požadují jen běžné kancelářské použití a internet. Nepožadují pokročilé funkce a přesné podání barev.

4. kapitola – určená hráčům. Zde se podíváme na monitory s nejlepší odezvou, která je nejdůležitější pro hraní her.

5. kapitola – pro náročnější uživatele. Požadujete kvalitní podání barev a dobrou ergonomii? Nevadí vám si trochu připlatit za kvalitu, avšak nechcete zase extrémně drahý monitor? Pak je tato kapitola určena právě vám.

6. kapitola – absolutní špička v oboru. Požadujete perfektní barevné podání a současně perfektní konstrukci? Nevadí vám do monitoru investovat i několik desítek tisíc? Tak právě zde najdete odpověď.


Změny oproti minulému měsíci:


Asi každého zaujala recenze monitoru Dell U2713HM. Tento velmi dobrý monitor si vysloužil takový respekt, že získal i naše ocenění TREFA. Navíc jeho cena je vzhledem k velikosti téměř lidová. Proto jej nově zahrnujeme do doporučených monitorů, a to v kapitole "Monitory pro všeobecné použití".

  • Přidána recenze velkého monitoru Dell U2713HM, který si vysloužil naše ocenění TREFA a je přidán do doporučených.
  • Přidána recenze iiyama ProLite XB2780HSU jakožto zástupce VA technologie, a tudíž i slušného monitoru na filmy.
  • Přidána recenze Philips 273P3QPYEB. Velmi podobný monitor jako předchozí iiyama. Přesto je o ždibínek lepší.
  • Dále jsme se podívali na technologii grafických monitorů a vysvětlili si, proč jsou o poznání dražší.
  • V neposlední řadě tu máme docela povedenou 24" s 16:10 a e-IPS technologií iiyamu XB2485WSU.


Seznam doporučených monitorů:

  • LG IPS235P
  • iiyama ProLite E2208HDD
  • Lenovo Idea D186
  • iiyama ProLite E1906S-S1
  • Dell P190S
  • Dell U2713HM
  • Philips 235PQ2EB
  • HP ZR22w
  • Dell U2312HM
  • iiyama XB2374HDS
  • NEC EA232WMi
  • BenQ XL2420T
  • Asus VG278HE
  • EIZO S2433W
  • EIZO FS2333-BK+EP
  • EIZO EV2335W
  • Dell U2410
  • HP ZR2440w
  • Samsung S24A850DW
  • Dell U3011
  • HP ZR30W
  • NEC SpectraView 301
  • NEC PA301W
  • EIZO CG303W
  • EIZO FDH3601


Vývoj cen


Zde se snažíme respektovat nejprodávanější úhlopříčky (23" až 24"). Dle serveru Heureka.cz vezmeme prvních 20 monitorů a z jejich cen (s DPH) uděláme průměr. Každý měsíc se tedy mohou do výběru dostat mírně odlišné monitory. Vznikne nám tak pěkný mix, který respektuje aktuální nabídku nejsledovanějších monitorů. Všechny uváděné ceny budou s DPH.



Průměrná cena monitorů nám od posledního měsíce lehce spadla, a to na 5 432 Kč.



Výhled do budoucnosti


V minulém díle jsme si připomínali fakt, že se na trh dostávají levné 27" IPS modely. Hned na začátku tohoto měsíce jsme si to i dokázali monitorem Dell U2713HM. Ten nás přesvědčil, že jde vyrobit dobrý a levný monitor. V dalších měsících se toho příliš dít nebude. Blíží se totiž Vánoce a výrobci se tak budou snažit hlavně prodávat, na trh nepůjdou velké novinky a budeme spíš masírováni propagací těch v listopadu uvedených.


Novinky na trhu



AOC uvádí 27" s IPS obrazovkou (aktualita)


Bohužel pouze s rozlišením 1920 x 1080 přichází na trh nový monitor AOC i2757Fh, který je jinak vybaven panelem typu IPS s LED podsvícením a slibuje také tenký profil. Díky použitému panelu nabídne vertikální i horizontální pozorovací úhly 178°, dále typický kontrast 1000:1 a na použitou technologii slušnou odezvu 5 ms.




AOC i2757Fh se bude kvůli svému rozlišení hodit spíše pro sledování filmů nebo hraní her, než na vážnou práci. Vybaven je proto dvěma konektory HDMI a jedním analogovým D-Sub, vedle čehož má zabudované stereo reproduktory.

Dále tu nechybí certifikáty TCP 5.0 a EPEAT Silver, odnímatelný podstavec, bez nějž jej prý lze na stůl také postavit, a s tříletou zárukou nás přijde na 6 990 Kč bez daně. U nás a na Slovensku jej distribuuje MMD Monitors & Displays Czech Republic.


Philips ohlásil 23" IPS LCD s ErgoSensor (aktualita)


Společnost Philips se přihlásila s novým LCD monitorem, který se bude hodit především do kanceláří. Jedná se o model Brilliance 231P4QRYES s 23" panelem typu IPS, jehož dalším lákadlem je ErgoSensor. Ten má jednak za úkol snižovat spotřebu pomocí vypínání obrazovky v nepřítomnosti uživatele, ale také má přispět radou, jak před monitorem správně sedět a kdy si odpočinout od práce. Zrovna tato poslední funkce ale asi nebude zaměstnavateli moc oblíbená.





Philips Brilliance 231P4QRYES dále samozřejmě využívá podsvícení pomocí LED a jeho panel má rozlišení 1920 x 1080, odezvu 7 ms GtG, statický kontrast 1000:1 (dynamický SmartContrast 20 milionů ku 1), a pak tu jsou rozhraní D-Sub, DVI, Displayport a zabudovaný čtyřportový USB hub.

O základní ozvučení se postarají 1,5W reproduktory, a také by bylo divné, kdyby nám ErgoSensor nařizoval správné sezení u počítače a sám monitor k tomu nebyl vybaven. Je tu tedy nastavitelný stojan se všemi obvyklými možnostmi včetně pivotu. Cena byla stanovena na 249 euro


A znovu AOC a IPS 27" monitor, tentokrát s 3D (aktualita)


Společnost AOC si pro hráče a filmové nadšence připravila nový 3D monitor s označením d2757Ph. Ten nám sice na úhlopříčce 27" nabídne pouze rozlišení Full HD, čili 1920 x 1080, ale to vzhledem k jeho určení nevadí. Trojrozměrné zobrazení je zde zajištěno pomocí technologie FPR 3D, která namísto aktivních zatmívacích brýlí vyžaduje pouze lehké pasivní brýle. Jedny dostaneme přímo v balení.

Díky panelu typu IPS nám AOC d2757Ph nabídne široké pozorovací úhly, konkrétně 178 ° ve vertikálním i horizontálním směru, dále tu je statický kontrast 1000:1 (dynamický 20 milionů ku 1) a slib věrných barev. Odezva je na použitý panel slušná, a to 5 ms a jas běžných 250 nit.






Designovky od Asusu (aktualita)


Od Asusu se na trh dostávají nové monitory Designo MX279H a MX239H, které jsou vybaveny 27" a 23" obrazovkami AH-IPS a také bezrámečkovým provedením. Panely Advanced-High Performance In-Plane Switching slibují dobré podání barev a široké pozorovací úhly 178° v obou směrech. Obraz pak doplní zvuk Bang & Olufsen ICEpower se dvěma 3W reproduktory a ASUS SonicMaster.

Nové monitory také slibují tenký profil, takže menší má tloušťku jen 14,5 mm a větší 17,5 mm. Oba pak dosahují odezvy 5 ms, kontrastního poměru Smart Contrast Ratio (ASCR) 80 milionů ku 1 a jasu 250 nit. ASUS Splendid Video Intelligence Technology pak má poskytnout další úpravy barev s využití šesti profilů (Standard/ sRGB/ Scenery/ Theater/ Game/ Night).






iiyama připravila nový 23" IPS monitor (aktualita)


Od společnosti iiyama a přes distribuci AT Computers se na trh dostává nový monitor XB2380HS, který nabídne 23" panel IPS s podsvícením pomocí LED. Slibuje nám přesnou reprodukci barev a také široké pozorovací úhly 178° v obou směrech. Odezva BtB (Black to Black) je 5 ms, kontrastní poměr 5 milionů ku 1 (samozřejmě dynamický) a jas běžných 250 nit.




Počítač či jiný zdroj signálu můžeme připojit pomocí rozhraní D-Sub, DVI či HDMI a potěší nás také ergonomický stojan s nastavením výšky (+13 cm), rotací v plném rozsahu 360° i funkcí Pivot. Pak tu jsou dva integrované reproduktory a podpora držáků VESA.


Acer si připravil novou sérii monitorů H6 s MHL (aktualita)


Acer zařazuje do své nabídky dva nové modely monitorů série H6, které jsou vybaveny technologií Mobile High-Definition Link (MHL) pro připojení mobilních zařízení. Jedná se o 21,5" (H226HQL) a 23" (H236HL).





Oba modely nabídnou rozlišení Full HD a také panely typu IPS, které již začínají být tak běžné, že je Acer ani neuvedl mezi úvodními informacemi. Tyto panely nám nabídnout široké pozorovací úhly 178°, přičemž dynamický kontrast má být až 100 milionů ku 1.


Další iiyama tentokrát s 24" a TN obrazovkou (aktualita)


Společnost AT Computers si pro český trh připravila nový monitor značky iiyama s označením E2473HS. Jedná se o model vybavený obrazovkou typu TN o úhlopříčce 24". Její výhodou je rychlá 2ms odezva.





Vedle toho nový ProLite E2473HS nabídne slušnou sestavu rozhraní, a to D-Sub, DVI a dvě HDMI. Na boku je vedle jednoho HDMI také audio jack. Pak tu je také X-Res Technology, která má zapracovat na vylepšení kvality obrazu, což tedy nebylo upřesněno. Nejspíše půjde o klasickou úpravu barev, kontrastu apod.


LG EA93 s poměrem stran 21:9 se chystá do Evropy (aktualita)


Společnost LG Electronics již dříve ohlásila, že si chystá LCD monitor EA93. Na něm je zajímavý především poměr stran, a to konkrétně 21:9, který i z tohoto velkého 29" panelu dělá jednu dlouhou úzkou nudli.





Tato novinka je již na cestě do Evropy, kam by měla dorazit již na konci tohoto měsíce, a to s cenou 599 euro. Za tyto peníze získáme panel typu IPS s rozlišením 2560 x 1080 pixelů, odezvou 5 milisekund (GtG), jasem 300 nit a dynamickým kontrastním poměrem 10 milionů ku 1.

Pro ozvučení poslouží dva 7W reproduktory, a pak na monitoru EA93 najdeme také tříportový hub USB 3.0 a rozhraní DVI, DisplayPort a dvě HDMI.


AOC uvádí dva 24" monitory pro kancelář i domácnost (aktualita)


Společnost AOC si připravila dva nové monitory pro kanceláře i domácnosti. Novinky patří do řady 60ID, kterou firma představila letos v létě a jedná se o modely e2460Phu a m2460Phu vybavené 24" panely a LED podsvícením.






Oba nabídnou ergonomické stojany dovolující nastavení polohy včetně funkce pivot a možnosti otáčení v plném rozsahu 360°. Obrazovky jsou matné a nabízí jas 250 nit a statický kontrast 1000:1. Dynamický je 20 milionů ku 1.

Nové monitory se však liší svým panelem. Zatímco m2460Phu má panel AMVA s širokými pozorovacími úhly a odezvou 8 ms, tak e2460Phu nabídne odezvu jen 2 ms, což jako obvykle znamená použití panelu TN.


Multidotykový a odolný ProLite od iiyamy přichází (aktualita)


Japonská firma iiyama si připravila nový multidotykový LDC monitor ProLite T2235MC, který nabídne 21,5" obrazovku a určen bude především pro samoobslužné kiosky a veřejná PC. U nich se totiž bude velmi hodit slibovaná vysoká odolnost rámu i samotné obrazovky, kde výrobce splňuje standard IP54.

Monitor samotný je postaven na panelu typu IPS s pozorovacími úhly 178° v obou směrech, což umožní libovolné natočení obrazovky, aniž bychom se měli obávat výrazné změny v zobrazení barev. Samozřejmostí pak je podsvícení pomocí LED, jehož hlavní výhodou je zde nízká spotřeba.

Panel nabídne rozlišení 1920 x 1080, odezvu 8 ms, statický kontrast 1000:1 (dynamický je 1000x vyšší) a maximální jas 225 nit. Připravena jsou rozhraní D-Sub a DVI a celkové rozměry činí 518 x 219 x 352 mm při hmotnosti 7,2 kg.






AOC předvedl 23" IPS monitor s moderním designem (aktualita)


Další monitor s obrazovkou IPS (přesněji Advanced High-Performance In-Plane Switching) si chystá společnost AOC, jejíž i2367fh má úhlopříčku 23", kolem níž je jen velmi tenký rámeček (2 mm). To tedy platí jen pro tři strany, neboť dole je okraj rozšířen, aby se tam vměstnala dotyková tlačítka.

Monitor se také chlubí svým kovovým uložením ve stojanu, jehož kovový hák může posloužit také jako opěra pro případ, že se rozhodneme stojan odpojit a monitor postavit jako fotorámeček. AOC dále mluví především o dynamickém kontrastu 50 milionů ku 1, rozhraní HDMI (vedle D-Sub) a integrovaných 2W reproduktorech.





Na závěr 1. kapitoly si připomeňme spotřebu monitorů a roční náklady na provoz. Pokud chcete spořit energii, doporučujeme nejprve přečíst tento článek.





Nezapomeňte si přečíst o technologii LCD a naší testovací metodice. Získáte tak lepší přehled o světě LCD monitorů.



reklama