reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené LCD monitory: září 2012

27.9.2012, Pavel Kovač, návod
Doporučené LCD monitory: září 2012
Máme tu další díl našeho pravidelného přehledu doporučených LCD monitorů pro jednotlivé způsoby využití. Jaký monitor je pro vaše potřeby ten nejvýhodnější? Jaký nejlepší je právě na trhu? Vše se dozvíte v článku.
Pokud si začnete vybírat LCD monitor, narazíte vždy na nepřeberné množství modelů. V internetových obchodech se počet aktuálních monitorů na trhu pohybuje kolem 500. Nechte toto zdlouhavé přehrabování na nás! Vždy se podíváme na aktuální nabídku a vytipujeme si pár modelů pro každou kategorii, resp. použití. Ušetříme Vám tak množství času!





1. kapitola – horké novinky na trhu, které mohou zahýbat s výběrem. Zkusíme si analyzovat vývoj ceny LCD monitorů jako celku a výhled do budoucna.

2. kapitola - vybrané nejlevnější monitory. Cenová relace do 4 000 Kč. V této kategorii nelze očekávat zázraky, avšak jsou zde modely co překvapí a mohou sloužit velmi dlouho. Zvláště v době e-IPS panelů.

3. kapitola – výběr LCD monitorů pro ty, co hledají levné varianty. Od monitorů požadují jen běžné kancelářské použití a internet. Nepožadují pokročilé funkce a přesné podání barev.

4. kapitola – určená hráčům. Zde se podíváme na monitory s nejlepší odezvou, která je nejdůležitější pro hraní her.

5. kapitola – pro náročnější uživatele. Požadujete kvalitní podání barev a dobrou ergonomii? Nevadí vám si trochu připlatit za kvalitu, avšak nechcete zase extrémně drahý monitor? Pak je tato kapitola určena právě vám.

6. kapitola – absolutní špička v oboru. Požadujete perfektní barevné podání a současně perfektní konstrukci? Nevadí vám do monitoru investovat i několik desítek tisíc? Tak právě zde najdete odpověď.


Změny oproti minulému měsíci:


Okurková sezóna vyvrcholila a výrobci se v měsíci září hlavně předháněli s novými modely. Ruku v ruce s tímto faktem nemělo příliš smysl testovat modely, které budou za týden či dva nahrazeny novými. Proto máme v naší databázi pouze jeden přírůstek. Ale v říjnu (jak se na trh dostanou novinky) to bude vypadat zcela jinak. Tak se těšte.
  • Přidána recenze LG IPS234V, což je docela zajímavý AH-IPS monitor (ano, opravdu AH-IPS!) za velmi lidovou cenu. Tak neváhejte a recenzi si přečtěte.
  • Také jsme se podívali na VESA držáky, co promění váš monitor v nevšední. Tentokrát šlo o držáky vyšší cenové kategorie.

Seznam doporučených monitorů:

  • LG IPS235P
  • iiyama ProLite E2208HDD
  • Lenovo Idea D186
  • iiyama ProLite E1906S-S1
  • Dell P190S
  • Philips 235PQ2EB
  • HP ZR22w
  • Dell U2312HM
  • iiyama XB2374HDS
  • NEC EA232WMi
  • BenQ XL2420T
  • Asus VG278HE
  • EIZO S2433W
  • EIZO FS2332-BK+EP
  • EIZO EV2335W
  • Dell U2410
  • HP ZR2440w
  • Samsung S24A850DW
  • Dell U3011
  • HP ZR30W
  • NEC SpectraView 301
  • NEC PA301W
  • EIZO CG303W
  • EIZO FDH3601


Vývoj cen


Zde se snažíme respektovat nejprodávanější úhlopříčky (23" až 24"). Dle serveru Heureka.cz vezmeme prvních 20 monitorů a z jejich cen (s DPH) uděláme průměr. Každý měsíc se tedy mohou do výběru dostat mírně odlišné monitory. Vznikne nám tak pěkný mix, který respektuje aktuální nabídku nejsledovanějších monitorů. Všechny uváděné ceny budou s DPH.



Průměrnou cenu 23" až 24" modelů je pro tento měsíc 5 257 . Předchozí měsíc měl průměrnou cenu 6 416 Kč. Z nejprodávanějších modelů vypadly dva modely s cenou nad 10 tisíc, ale model s cenou kolem 15 tisíc zůstal. Dokonce lehce podražil. Ceny jsou jinak vesměs stejné.



Výhled do budoucnosti


Víte, co je poměr stran? Jistě, že ano. Nemáte rádi 16:9? Pravděpodobně ano. Pokud jste si dodnes nezvykli na tento širokoúhlý poměr, tak pro vás mám ještě jeden šok. Nyní se totiž zdá, že nás výrobci zahrnou monitory s poměrem stran 21:9. Rozlišení je pro ně docela typické 2560 x 1080. Velikostně téměř přesně odpovídá dvěma monitorům s rozlišením 1280 x 1024, jen na výšku je trošku vyšší. Ten, kdo tedy někdy provozoval dva monitory vedle sebe, mi jistě dá za pravdu, že práce je velmi pohodlná. To, jak bude pohodlná práce na těchto "nudlích", ukáže až čas.



Novinky na trhu



LG a nová várka monitorů IPS (aktualita)


Společnost LG Electronics si na trh chystá nové zajímavé produkty v podobě LCD monitorů s velkými úhlopříčkami a panely IPS o vysokých rozlišeních. Ty ale asi nenadchnou vyznavače tradičních formátů, čili poměrů stran, neboť jde o 16:9 u 27" EA83 a 21:9 u většího 29" EA93. První má slušné rozlišení 2560 x 1440 a druhý již nasadil extra širokoúhlé rozlišení 2560 x 1080. Oba jsou takzvané AdobeRGB monitory s rozsahem 99% Adobe RGB.






Asus a jeho 27" s 2560x1440 (aktualita)


Také Firma Asus se vrhla na monitory s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560 x 1440. Tedy 16:9. Jeho označení je PB278Q a v sobě nese PLS panel (obdoba IPS panelu, která zatím příliš nepřesvědčila). PB278Q dále nabídne jas až 300 nit a kontrast 80 milionů ku 1, který je samozřejmě dynamický. Odezva je 5 ms GtG, a pak tu jsou také dva 3W reproduktory a vstupy HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, Dual-link DVI (WQHD) a D-sub (Full HD). Monitor rovněž disponuje stavitelným stojanem, který nám umožní upravit polohu obrazovky včetně funkce Pivot.







EIZO a jeho grafické monitory (aktualita)


Nyní jedna lahůdka. EIZO si totiž připravil dva nové grafické monitory CX240 a CG246. Ptáte se, jaký je rozdíl mezi CG a CX řadou? Odpověd je jednoduchá. CX je jakási odlehčená varianta CG. V podstatě jde totiž o monitor CG ale bez hardwarové kalibrace, resp. dodaného softwaru pro správnou hardwarovou kalibraci. Pokud tedy již máte licenci na software pro HW kalibraci, tak CX je ideální volba. Dále jsou zde i 27" varianty GX270 a CG276.





Herní EIZO (aktualita)


Jste hráčem počítačových her? Pokud ano, zbystřete. Nový monitor od EIZA je právě pro vás. Jde o FORIS FS2333, který nabízí odezvu pouhých 3,4 ms, a to na IPS panelu. Co mě paměť neklame, jde o nejrychlejší IPS panel, co jsem kdy viděl. Úhlopříčka 23" a rozlišení 1920 x 1080 je dnes sice již evergreen, ale právě odezva je nestandardní.

 




ViewSonic VX70 (aktualita)


Společnost ViewSonic si na trh chystá novou řadu monitorů s označením VX70, které budou postaveny na obrazovkách typu IPS. První dva, které se do nové řady dostávají, jsou 27" VX2770Smh-LED a 23" VX2370Smh-LED. Je tedy jasné, že mají podsvícení pomocí LED, ale to by ostatně bylo jasné i tak, když už jde o standard. Rozlišení 1920 x 1080 nikoho nepřekvapí.





Asus designovky s IPS (aktualita)


Od firmy Asus by měly na trh již brzy začít proudit nové LCD monitory řady Designo, která je tu s námi již tři roky. Nové modely jsou přitom dva - 23" MX239H a 27" MX279H, přičemž první má matnou obrazovku IPS s LED podsvícením a rozlišením 1920 x 1080, a druhý má už na stejném typu panelu zajímavějších 2560 x 1440 obrazových bodů. Doufejme, že takovýchto monitorů bude stále více, a to na úkor nezajímavého Full HD.






Philips PLS a 3D (aktualita)


Vedle jiných si nové monitory připravila i společnost Philips, a to rovnou pěknou řádku, mezi nimiž nebude chybět její první ultraširoký model s poměrem stran 21:9, dále rovněž první displej Ambiglow pro 3D hry, displeje IPS s technologií Smart MHL, a také PLS model. Vedle toho si Philips připravil také 3D displeje, u nichž nejsou zapotřebí brýle.

Je toho tedy více než dost nového a my můžeme začít novým 29" monitorem UltraWide 21:9 s funkcí Multiview pro zobrazení více zdrojů signálu najednou, a to s využitím rozlišení 2560 x 1080 na panelu AH-IPS. Ten slibuje čistý obraz s jasnými barvami a chybět zde nebude ani hub s porty USB 3.0 a stereo reproduktory.






NEC a další IPS ze série EA (aktualita)


Řady nových dostupných monitorů s panely IPS se úspěšně rozrůstají a nyní svůj příspěvek oznámila také firma NEC. Ta svou sérii MultiSync EA obohatila o 21,5" model EA224WMi, který je určen především do firemního a vládního sektoru. Zkrátka do kanceláří.
 
Pak by jeden ale očekával, že nám tento model nabídne více, než okoukané rozlišení 1920 x 1080, alespoň 1920 x 1200, ale bohužel. Firmě NEC šlo spíše o to, aby její Smart Sensing Technology dokázala dle okolního osvětlení nastavit jas a také detekcí přítomnosti uživatele řídila spotřebu. Funkce ControlSync zase dokáže nabídnout multimonitorové systémy složené z až šesti monitorů MultiSync EA.






ViewSonic a monitor s Andriodem (aktualita)


Chytré televizory již dobře známe, ale kategorii chytrých monitorů tu ještě v podstatě nemáme. ViewSonic to chce změnit svým modelem VSD220 s úhlopříčkou obrazovky 21,5", který označuje za Smart Display. Na tomto monitoru nejsou zajímavé jeho zobrazovací schopnosti, které výrobce ani moc neprobírá a zmiňuje pouze rozlišení Full HD. Je to hardwarová výbava, na co bychom se měli zaměřit.

Ta je založena na architektuře ARM, konkrétně procesoru OMAP 4 (Texas Instruments) se dvěma jádry, na němž běží OS Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dle ViewSonicu se tento monitor bude hodit pro surfování po webu a sociálních sítích a nabídne zkrátka vše, co umožní jeho operační systém a dostupné aplikace.






AOC 23" monitor s dokem pro iPhone a iPod (aktualita)


Společnost AOC se rozhodla potěšit majitele telefonů iPhone a tabletů iPod a představila nový 23" LCD monitor e2343Fi, který označila za inteligentní, úsporný a především vhodný pro majitele produktů Apple - iPhone a iPod. Pro ně je tu totiž dokovací stanice pro přehrávání hudby, videí či zobrazování fotografií, přičemž iPhone či iPod se přitom bude zároveň dobíjet.
 
Monitor jinak disponuje obrazovkou typu TN s kontrastem 1000:1 (dynamický 20 milionů:1) a odezvou 2 ms GtG. Nabídne nám běžné rozlišení 1920 x 1080, podsvícení LED, a díky němu spotřebu pod 34 W v běžném provozu. Ve stand-by to je méně než 0,5 W. Mezi vstupy pak patří HDMI a D-Sub.






Dell má novou sérii monitorů S pro rok 2013 (aktualita)


Renomovaný výrobce LCD monitorů, společnost Dell, si připravuje novou sérii monitorů určených pro příští rok. Jedná se o sérii S a konkrétně pět nových modelů: 27" S2740L, 24" S2440L, 23" S2340L a nakonec dva 21,5" S2240L a S2240M. Více v aktualitě.






iiyama ProLite E2482HSD (aktualita)


Společnost AT Computers si pro český a slovenský trh připravila nový LCD monitor iiyama ProLite E2482HSD vybavený 23,6" obrazovkou. Jedná se o model prodávaný za doporučenou cenu 3 741 Kč bez daně. Jde však o monitor typu TN. Více opět v aktualitě.

 



Na závěr 1. kapitoly si připomeňme spotřebu monitorů a roční náklady na provoz. Pokud chcete spořit energii, doporučujeme nejprve přečíst tento článek.





Nezapomeňte si přečíst o technologii LCD a naší testovací metodice. Získáte tak lepší přehled o světě LCD monitorů.



reklama