reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2015

21.12.2015, Jan Vítek, Milan Šurkala, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2015
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Sestava OFFICE - kancelář / základ na doma


Zaměření je hlavně na práci v kancelářských aplikacích jako textový a tabulkový editor. K tomu jsou adekvátně zvoleny komponenty, jež mají nějaká omezení. Přesto dokáže takový počítač udělat velkou službu. Procesor je Intel Pentium G3460 z generace Haswell Refresh pro aktuální socket LGA 1150, který obsahuje grafické jádro, jež bude stačit na běžnou kancelářskou práci a základní editaci fotek.

Cena sestavy je kolem 14 400 Kč, a to včetně operačního systému Windows 7 Home Premium a SSD, který dokáže jinak pomalejší počítač proměnit v perfektní pracovní nástroj. V komentářích se občas objevuje názor, že do této sestavy SSD nepatří. Je třeba si ale uvědomit, že SSD urychlí práci prakticky ve všem. Pokud hledáte levnější zařízení, je lepší zvolit nějaký nettop, který je menší a bude mít i nižší spotřebu. Pokud si odečtete cenu operačního systému (když máte krabicovou verzi, či chcete provozovat zdarma dostupný OS), dostaneme se na cenu mírně nad 13 000 Kč.






 
Ikona Odkaz na databázi
Produkt
Popis
Orient. cena
Základní deska
Intel H81, socket 1150, 1x PCIe x16, 2x DDR3, 4x SATA, 6x USB 3.0
1 550 Kč
Procesor
3,5 GHz, dvoujádrový, TDP 53 W
1 900 Kč
Chladič
BOX
 
0 Kč
Operační paměť
CL9, DDR3, 1,5V
1 500 Kč
Grafická karta
integrovaná Intel HD
DVI, HDMI
0 Kč
Zvuková karta
integrovaná 7.1
 
0 Kč
SSD Disk
120 GB, 540MB/s čtení 410MB/s zápis
1 800 Kč
Pevný disk
SATA 6 Gb/s, 1000 GB, 64MB cache
1 500 Kč
DVD
DVD±R/RW, černá, bulk
400 Kč
Skříň
minitower, černá
1 200 Kč
Zdroj
350W OEM
950 Kč
Čtečka
5,25", karty, USB 2.0, USB 3.0
900 Kč
OS
CZ 64bit OEM
2 300 Kč
Přibližná cena sestavy s DPH
13 300 Kč





Co zvážit před i po nákupu?


Doporučený procesor můžete dle libosti nahradit jiným modelem generace Haswell, pokud máte snad pocit, že by vám základní Pentium nestačilo. Takové Core i3 ale dokáží nabídnout v podstatě jen větší L3 cache a lepší grafické jádro, což u takovéto sestavy v podstatě nepoznáme. V případě Core i5 už je to něco zcela jiného, ale takový procesor je pro kancelářskou sestavu až příliš velký luxus.


Klávesnice


Pokud bude počítač využíván na psaní textů nebo účetnictví, je kvalitní klávesnice základ. Obyčejné membránové mohou být "vypsány" velmi rychle. Lépe poslouží klasická klávesnice. Nejlepší by bylo zvolit mechanickou, ale ty jsou příliš drahé. Doporučujeme osvědčenou kvalitu v podobě Logitech K120 for Business, jež zaručuje 10 000 000 úhozů, což je na takto levnou klávesnici hodně. Navíc má klasické rozložení kláves, a tak kdokoli přijde k počítači, se s ním "domluví". Pokud chcete variantu s myší, je výhodný set Logitech Desktop MK120. Pozor na Logitech Desktop K200, která vypadá jako K120 s multimediálními klávesami navíc. Kromě toho má ale i jinou membránu a její výdrž je méně než poloviční. Pokud hodně píšete, je naprosto nevhodná. Oproti tomu K120 je ideální.
 
   

Zajímavou alternativou je Lenovo Keyboard Preferred Pro, která je sice o něco dražší, ale do kanceláře se hodí v plné míře. Klasické rozložení kláves, barevné oddělení Enteru a odkládací prostor na propisku. Pokud pracujete často v noci, je dobré zvolit podsvícenou klávesnici, avšak připravte se na vyšší cenu. Levné podsvícené klávesnice obvykle za moc nestojí, ovšem výběr těch kvalitnějších už je velmi omezený a výrobci přecházejí na herní klávesnice vybavené mechanickými tlačítky. Z nich můžeme zmínit třeba model Corsair Vengeance K95, jenž se v naší recenzi ukázal ve velmi dobrém světle, ovšem ten se pro kancelářskou sestavu moc nehodí. Lepší volbou bude třeba Func KB-460, která je jednak levnější a má klasickou nabídku kláves.





Pokud však budete využívat svůj kancelářský počítač i pro psaní dlouhých textů, mohla by se vyplatit mechanická klávesnice, a to nejlépe nějaká s tlačítky Cherry MX Blue. Ty by měly být nejlepší právě pro psaní, ovšem pokud vám mechanické klapání vadí, pak tu jsou i lineární Cherry MX Black, popřípadě Red s lehkým stiskem. Klávesnice Tesoro Durandal G1N nabídne všechny tři možnosti a přidá ještě verzi Cherry MX Brown.


Myši


Pokud využijete samostatnou klávesnici a nikoli set, stojí za pozornost jednoduchá a bezproblémová myš Logitech RX250, která je v setu Logitech MK120. Nebo Microsoft Comfort Mouse 4500 s modrým senzorem BlueTrack, díky němuž by měla lépe fungovat na různých površích.
 
 


Tiskárny


Pro výběr tiskárny nahlédněte do našeho článku s doporučenými tiskárnami.


Reproduktory


V kanceláři si často vystačíte se zabudovanými reproduktory v monitoru. Na VoIP stačí a v práci si hudbu nepouštíte. Pokud ano, tak obvykle z jedněch velkých reproduktorů společných pro více lidí. Přesto pokud chcete do kanceláře nějaké levné reproduktory, hodí se 2.0, resp. 2.1. Dobře poslouží Creative Labs T10 nebo o něco kvalitnější Creative GigaworksT20.
 
 

Autor: Jan Vítek
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama