reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - květen 2011

17.5.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - květen 2011
Situace na trhu se tento měsíc lehce stabilizovala. Nebyly uvedeny žádné převratné produkty a pouze se lehce měnily ceny. V následujícím textu tak najdete hlavně aktualizované sestavy z dubna.

Sestavu nebo notebook?


Základní notebooky dnes seženete už kolem 10 tisíc, což je dost lákavé, protože dostanete za relativně malé peníze kompletní řešení. Taky je toto řešení ale hodně kompromisní, zejména po stránce výkonu a ergonomie. Největší zlo je ale malý monitor s nízkým (zejména vertikálním) rozlišením, na kterém se nedá rozumně pracovat. O ergonomických úskalích práce na notebooku si můžete přečíst v našem nedávném článku a v diskuzi k němu.

Také produktivita práce při používání touchpadu nebo trackpointu je poměrně nízká. Pokud budete notebook používat i doma, máte reálnou šanci, že si časem dokoupíte i monitor, klávesnici, myš, chladicí podložku. Pokud chcete hrát na notebooku hry, bude notebook kvůli kompromisnímu chlazení hlučný, dost tepelně namáhaný, možná i docela těžký, a to všechno nehledě na fakt, že bude stát hodně peněz.

Než si koupit notebook za 25 tisíc a doma trpět, je možná na místě zvážit třeba sestavu i s monitorem za 17 tisíc (např. Basic s Radeonem 5670 nebo 5770 a 24" LCD), k tomu notebook za 13 tisíc, a dopřát si tak solidní komfort.





Kategorie sestav


Sestavy jsou rozčleněny do kategorií podle využití. Cenové stropy nejsou striktně omezeny, abych se vyhnul nesmyslnému "vecpávání" sestav do umělých limitů. Pokud za 600 Kč navíc dostanete o 30 % více výkonu, který se v dané kategorii hodí, pak bude mé doporučení tuto sumu investovat. Funguje to i naopak. Když se dá sestavit stejně výkonná sestava za 25 tisíc nebo za 23 tisíc, pak nebudu do 25 000 korun uměle dávat nesmyslné komponenty, jen abych vyplnil limit. Budu psát stručně a jasně, což bude šetřit Váš čas při čtení. U některých sestav jsou poznámky ohledně alternativní konfigurace, kterou někteří z Vás zvolí raději.

Nechci se zavděčovat úzkým skupinkám fanatických příznivců nějaké značky. V každé kategorii tedy najdete to, co je podle mě optimální řešení, občas bude navržena alternativa. Rozhodně zde nenajdete "dvojitá" řešení na různých platformách, z nichž je jedna na první pohled naprosto nevýhodná nebo je vhodná jen pro určitá velmi specifická použití. Snažil jsem se pokrýt typické potřeby různých uživatelů, takže dále v článku najdete sestavy od ryze kancelářských a domácích až po pracovní a herní stroje.

Konfigurací může být samozřejmě celá řada a není účelem článku pokrýt úplně všechna možná upotřebení počítače. Komu nebude vyhovovat ani jedna sestava, najde třeba alespoň inspiraci. Některé zajímavé konfigurace zmíním třeba jen několika slovy jako alternativy.


Spotřeba


Snažím se, aby sestavy nespotřebovávaly zbytečně moc energie. Jsou použity kvalitní zdroje s vysokou efektivitou. V dnešní době úsporných režimů se bude reálná úspora peněz počítat hodně těžko. Sestavu má celoročně na 100 % vytíženou jen málokdo. Vzhledem k rozdílným definicím TDP (Thermal Design Power) u Intelu i AMD je tento údaj spíše orientační.

Procesor s TDP 45 W bude ale patrně spotřebovávat méně než procesor s TDP 95 W nebo 125 W. Pokud využíváte naplno své PC 8 hodin denně, pak snížení spotřeby například o 30 W přinese úsporu necelých 400 Kč za rok. Otázka je, jestli opravdu PC na 8 hodin denně zatížíte, nebo jestli 6 hodin prohlížíte web, vyřizujete poštu, koukáte na filmy a večer 2 hodiny hrajete. Tolik ke spotřebě a šetření.



Rozhodně nebudu doporučovat komponenty s nerozumně vysokou spotřebou, ale ani nebudu nijak extrémně tlačit na pilu. PC stejně za první rok ztratí na ceně poměrně velké procento ze své ceny, takže řešit 500 Kč za elektřinu u sestavy za 30 000 Kč, která za rok ztratí na hodnotě 10 000 Kč, mi přijde jako relativně nevýznamné. U levnějších sestav jsou pak slabší komponenty obvykle s nižší spotřebou.

Skutečně superúsporné platformy tak jsou jen Intel Atom, AMD Brazos a Via Epia, jenže pak zase dostanete velmi kompromisní výkon. S nižší spotřebou se samozřejmě pojí i menší zahřívání, není třeba tak drahé chlazení a sestava bude velmi tichá i s malými náklady.

V některých populistických článcích můžete najít rady typu - kvůli spotřebě si kupte notebook atd. Inu, přijde mi jedno, jestli budu mít notebook a topení si nastavím na 6 nebo jestli budu mít sestavu a topení nastavím na 3, protože mám 200 W odpadního tepla z PC. V létě se dá efektivně větrat. Pokud započítáme ztrátu hodnoty sestavy nebo notebooku, nestojí ty "úspory" ani moc za řeč.


Možnost zakoupení sestavy


Nedávno jsme představili novinku. Jelikož se námi doporučované sestavy těší velkému zájmu a mnozí z vás se jimi při sestavování počítačů skutečně inspirují, dohodli jsme se s jedním z největších českých online prodejců počítačových komponent, se společností CZC.cz, že bude námi doporučené sestavy skládat a umožňovat jejich koupi za zvýhodněnou cenu a se všemi výhodami, které na své počítače standardně poskytuje.





Cena sestav by měla být typicky jen o něco málo vyšší (někdy dokonce i nižší) než průměrná cena samostatných komponent v českých eshopech a v takové podobě bude platná po dobu 1 týdne, v kterém konfigurace sestav oznámíme (stane se tak vždy ve stejný den u nás i na CZC). Koupit je bude možné s operačním systémem nebo i bez něj.

Zakoupením sestavy jako celku získáte oproti vlastnímu složení následující výhody:
  • spolehlivost celé sestavy
  • odborné sestavení techniky CZC.cz včetně instalace OS
  • záruku na sestavu jako celek (a to bez pečetí, abyste mohli kdykoli upgradovat)
  • nízkou cenu tvořenou pouze zvýhodněnými cenami komponent = za sestavení neplatíte
  • technickou podporu

Řadu těchto počítačů poznáte podle názvu CZC Světhardware.cz.
reklama